Andries van Bolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Houtsnijwerk van Andries van Bolder op het orgel van de Grote Kerk te Nijkerk

Andries van Bolder was een meubelmaker uit Arnhem[1][2]. Hij leefde in de 18e eeuw en overleed in 1763.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De geboortedatum van Andries van Bolder is niet bekend. Hij is tweemaal getrouwd geweest.[3] In 1749 verloor hij zijn eerste echtgenote[4] Wilhelmina Arisse[5]. Op 1 juni 1754 trouwde hij met zijn tweede vrouw, Johanna Meuwze[5]. Van Bolder overleed zelf op 1 juli 1763[3].

Arbeidzame leven[bewerken | brontekst bewerken]

Andries van Bolder was kistenmaker van beroep[2]. Hij werd op 25 september 1741 toegelaten tot het Arnhemse kistenmakersgilde[3].

Zijn naam komt voor in de beschrijving van de historie van twee orgels in Nederland. Zo vervaardigde hij in 1756 het houtsnijwerk op de orgelkast van het Van Deventer-orgel in de Grote Kerk te Nijkerk[1][2]. Het contract voor deze opdracht werd gesloten op 18 februari 1755[2]. In 1754 zou Van Bolder de orgelkas van het instrument in de Oude Kerk van Heemstede, dat gebouwd werd voor de Hervormde Kerk te Oldebroek, vervaardigd hebben.[6]

In de tijd waarin hij leefde werd zijn beroep 'schrijnwerker' genoemd. In de gildenboeken stond dit als 'kistenmaker'. Tegenwoordig zouden wij zeggen timmerman of meubelmaker.