Andris Nelsons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Andris Nelsons (Riga, 18 november 1978) is een Lets dirigent.

Nelsons' moeder was de oprichtster van een ensemble dat zich toelegde op oude muziek en zijn vader was koordirigent, cellist en leraar. Op vijfjarige leeftijd namen zijn ouders hem mee naar een uitvoering van Tannhäuser van Wagner. Later vertelde hij dat die uitvoering een hypnotiserend effect op hem had vanwege de overweldigende muziek. ‘Ik huilde toen Tannhäuser stierf. Ik geloof nog altijd dat dit de belangrijkste gebeurtenis uit mijn jeugd was....’

Loopbaan[bewerken]

Nelsons studeerde piano en trompet. Hij zong ook bas-bariton in het ensemble van zijn moeder. Verder was hij trompettist in het orkest van de Letse Nationale Opera. Later studeerde hij orkestdirectie bij Alexander Titov in Sint-Petersburg en nam deel aan het uitvoeren van masterclasses bij Neeme Järvi en Jorma Panula. Later werd zijn landgenoot en voorbeeld, dirigent Mariss Jansons zijn mentor.

In 2003 werd Nelsons chef-dirigent van de Letse Nationale Opera. In juli 2010 debuteerde hij als dirigent op de Bayreuther Festspiele bij het uitvoeren van een nieuwe productie van Lohengrin van Wagner.

Nelsons dirigeerde tot nu toe bij tal van orkesten, onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Met the City of Birmingham Symphony Orchestra nam hij werken van Tsjaikovski, Richard Strauss en Igor Stravinsky op.

Nelsons is getrouwd met de Letse sopraan Kristine Opolais.