Andromeda (sterrenbeeld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van het sterrenbeeld Andromeda.

Andromeda (afkorting And) is een sterrenbeeld aan de noordelijke hemelkoepel, tussen rechte klimming 22u56m en 2u36m, declinatie +21º en +53º. Het is op de breedte van de Benelux gedeeltelijk circumpolair.

Sterren[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van sterren in Andromeda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

(in volgorde van afnemende helderheid)

Wat is er nog meer te zien?[bewerken]

Andromedanevel[bewerken]

Andromeda bevat de Andromedanevel (M31), een extragalactisch stelsel met spiraalvormige structuur, ongeveer te vinden in het verlengde van de lijn tussen bèta en mu Andromedae. Het is het dichtstbijgelegen grotere sterrenstelsel en is op donkere nachten zichtbaar met het blote oog. Het is daarmee op een afstand van 2,2 miljoen lichtjaar het verst verwijderde object dat we vanaf de aarde zonder hulpmiddelen kunnen waarnemen.

Verder vindt men hier ook de spiraalnevel NGC 891, die men beziet van op de kant, waardoor het zichtbaar wordt dat de nevel doorsneden wordt door een lijn van stofwolken in het vlak van de spiraalarmen.

De Andromediden[bewerken]

Tussen 15 november en 6 december lijkt de meteorenzwerm de Andromediden uit dit sterrenbeeld te komen, met een maximum op 20 november. Deze zwerm wordt geassocieerd met de komeet van Biela.

Aangrenzende sterrenbeelden[bewerken]

(met de wijzers van de klok mee)

Mythologie[bewerken]

In de Griekse mythologie is Andromeda de dochter van Cepheus en Cassiopeia, koning en koningin van de Ethiopiërs. Ze werd door Perseus gered van het zeemonster Ceto.