Andry Rajoelina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Andry Rajoelina
Andry Rajoelina
Geboren 30 mei 1974
Antsirabe, Madagaskar
Politieke partij TGV
President van Madagaskar
Huidige functie
Aangetreden 19 januari 2019
Voorganger Rivo Rakotovao
(waarnemend)
President van de Hoge Autoriteit van Madagaskar[1]
Aangetreden 17 maart 2009
Einde termijn 1 januari 2014
Voorganger Marc Ravalomanana
(als president)
Opvolger Hery Rajaonarimampianina
(als president)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Andry Nirina Rajoelina (Antsirabe, 30 mei 1974) is een Malagassisch politicus. Sinds januari 2019 is hij de president van Madagaskar. Eerder, van maart 2009[2] tot januari 2014, was hij ook al aan de macht als president van de Hoge Autoriteit van Madagaskar. Rajoelina, een voormalig professioneel dj en eigenaar van televisiekanaal VIVA, was van december 2007 tot februari 2009 burgemeester van de hoofdstad Antananarivo.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Rajoelina begon met het organiseren van evenementen en shows, wat hij van 1994 tot 2000 deed. Daarnaast richtte hij het bedrijf Injet op, gespecialiseerd in printopdrachten en advertenties.

Protesten en presidentschap[bewerken | brontekst bewerken]

Als leider van de oppositionele politieke partij TGV (Tanora malaGasy Vonona, Vastbesloten Malagassische Jeugd) speelde Rajoelina een hoofdrol bij gewelddadige protesten tegen de zittende gekozen president Marc Ravalomanana, waarbij Rajoelina volgens de legerleiding werd gesteund door 99% van de militairen in het land.[3] In februari 2009 nam het geweld toe, en de kerken trachtten tevergeefs tussen de regering en de oppositie te bemiddelen. De Verenigde Naties stuurden een gezant naar het eiland.

Nadat Ravalomanana op 17 maart 2009 de macht had overgedragen aan een groep hoge legerofficieren, schoven deze de presidentiële macht enkele uren later door naar Rajoelina.[2] Een dag later erkende het Hooggerechtshof van Madagaskar de legaliteit van de machtsoverdracht.[4] Op 28 maart werd de nieuwe leider in het voetbalstadion van de hoofdstad "ingehuldigd", waarbij hij de titel "president van de hoge autoriteit van de transitie" gebruikte. Grondwettelijk kon hij geen president van de republiek worden omdat hij nog geen 35 jaar oud was.

In januari 2014 werd hij opgevolgd door Hery Rajaonarimampianina. De verkiezingen in december 2013 werden gezien als een belangrijke stap in het herstel van de democratie. De Afrikaanse Unie had op 20 maart 2009 het lidmaatschap van het land opgeschort wegens een machtsgreep door Rajoelina. Madagaskar werd na verkiezingen op 27 januari 2014 weer toegelaten tot de Afrikaanse Unie.[5]

De presidentsverkiezingen van 2018 draaiden opnieuw uit op een strijd tussen Rajoelina en Ravalomanana. De twee versloegen president Rajaonarimampianina in de eerste ronde, waarna Rajoelina in de tweede ronde als winnaar uit de bus kwam. Hij werd op 19 januari 2019 president.

In juni 2023 leidde de onthulling van de Franse nationaliteit tot de opening van een parlementair onderzoek, gevolgd door ondervraging van het Hoge Constitutionele Hof door een groep burgers van de Malagassische diaspora in Frankrijk.

Zie de categorie Andry Rajoelina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.