Andrzej Żuławski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andrzej Zulawski
Andrzej Zulawski2.jpg
Geboren 22 november 1940
Geboorteland Polen
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Andrzej Zulawski (Lviv, 22 november 1940) is een Pools cultregisseur.

Zijn bekendste film is volgens velen Possession (1981). De films van Zulawski zijn al lange tijd erg moeilijk te verkrijgen op dvd, hoewel er de afgelopen tijd hier en daar wat films uitkomen.

Biografie[bewerken]

Zulawski is in 1940 geboren in het toenmalig Poolse stadje Lviv. Later verhuisde hij met zijn vader naar Tsjechoslowakije en uiteindelijk keerden ze weer terug naar Polen. Hij heeft aan het einde van de jaren 50 een studie film gevolgd in Parijs, waar hij ook Roman Polanski leerde kennen. Polanski bracht hem in contact met de beroemde Poolse regisseur Andrzej Wajda, waar Zulawski stage bij ging lopen. Hij trad op als assistent-regisseur bij de films Samson (1961, Andrzej Wajda), Popioły (1965, Andrzej Wajda) en The Night Of The Generals (1967, Anatole Litvak). Tevens heeft hij nog filosofie gestudeerd. Hij regisseerde twee korte films, Piesn Triumfajacej Milosci en Pavoncello, voor de Poolse televisie. Zijn eerste speelfilm was The Third Part Of The Night (1971), en was een adaptatie van een boek van zijn vader, Miroslaw Zulawski, die ook al meeschreef aan zijn twee korte films.

Nadat zijn tweede film The Devil in Polen verboden werd vertrok hij naar Frankrijk en daar maakte hij The Most Important Thing: Love, een film met actrice Romy Schneider, die voor haar prestatie een César Award ontving. Uiteindelijk zou hij echter weer terugkeren naar Polen, om daar te beginnen aan wat zijn magnum opus zou moeten gaan worden, The Silver Globe. Echter nadat hij driekwart van de film afhad, zette de Poolse regering de productie stop in 1978.

In 1987 heeft hij de film echter nog opgevuld met beeldmateriaal vergezeld met audiocommentaar waarin hij aangeeft wat er zou moeten zijn gebeurd. Hierna ging hij opnieuw terug naar Frankrijk om daar bekend te worden als een controversiële regisseur, die vaak actrices ontdekte of herontdekte. Onder deze ontdekte en herontdekte actrices waren de eerder genoemde Romy Schneider maar ook Isabelle Adjani, die ook een César Award ontving voor het meesterwerk Possession. Hierna had Zulawski zijn muze ontdekt, Sophie Marceau, met wie hij later ook zou trouwen. Zij speelde rollen in L'Amour Braque, Mes Nuits Sont Plus Belle Que Vos Jours en La Note Bleue voordat Zulawski weer terug zou keren naar Polen voor Szamanka. Deze kreeg internationaal een goede ontvangst bij arthouse liefhebbers maar toch ging Zulawski weer terug naar Frankrijk waar hij zijn tot nu toe laatste film, La Fidélité, maakte, wederom met Sophie Marceau. Zulawski heeft echter in interviews aangegeven dat hij nog een laatste film in Polen zou willen maken. Tegenwoordig schrijft hij ook romans.

Filmografie[bewerken]