Andy Sipowicz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Andy Sipowicz is een personage gespeeld door Dennis Franz in de televisieserie NYPD Blue.

Sipowicz is een detective die werkt in het fictieve 15e district ergens in Manhattan. Hij was de spil in de serie die twaalf seizoenen heeft gelopen.

Volgens een aflevering in het tweede seizoen uit 1995, zou Sipowics zijn 47e verjaardag vieren op 7 april. Dit zou betekenen dat hij geboren is in 1948. Hij is geboren in New York en zowel zijn vader als moeder zijn van Poolse komaf. Andy's vader had een alcoholprobleem. In een dronken bui raakte hij ooit in gevecht met een zwarte man waarbij hij een oog verloor. Deze gebeurtenis heeft Andy's racistische gevoelens aangewakkerd. Bovendien heeft hij het alcoholmisbruik van zijn vader geërfd.

Voordat hij bij de politie kwam, heeft Sipowicz in het leger gediend en 18 maanden in Vietnam gezeten. Het is niet duidelijk wanneer Andy precies bij de politie is begonnen, maar het moet ergens in het begin van de jaren zeventig zijn geweest. Een van zijn eerste opdrachten was om als linkse activist te infiltreren bij de Black Panthers. Deze gebeurtenis droeg bij aan zijn afkeer van kleurlingen. In 1978 ontving hij de detective gold shield.

Halverwege de jaren tachtig is Sipowicz overgeplaatst van Robbery Squad naar het 15e district. Als de serie NYPD Blue in 1993 start, is hij daar al "onderdeel van het meubilair".

Andy is twaalf jaar getrouwd geweest met Katie Sipowicz (Debra Monk) en kregen in 1973 een zoon "Andy Jr." (Michael DeLuise). Toen de serie begon, waren zijn ex-vrouw en zoon van hem vervreemd door zijn drankprobleem. Nadat Andy in een hinderlaag werd neergeschoten door maffioso Alphonse Giardella en daarbij bijna het leven liet, besloot hij om te stoppen met drinken. Dit lukte hem door zich te focussen op het werk en de relatie met zijn zoon Andy jr.

Bobby Simone (Jimmy Smits) werd in 1994 zijn partner en al snel werden zij beste vrienden. In hetzelfde jaar kreeg Andy verkering met Assistant District Attorney Sylvia Costas (Sharon Lawrence) met wie hij 1995 trouwde en een jaar een zoon "Theo" (Austin Majors) kreeg. In zijn strijd om een beter mens te worden, worstelde Sipowicz met zijn grootste probleem: racisme. Hierbij had hij veel steun aan zijn zwarte chef Lt. Arthur Fancy (James McDaniel).

Een paar maanden na de geboorte van zijn zoon, leek zijn leven in een rustig vaarwater terecht te zijn gekomen. Maar een aantal gebeurtenissen zouden zijn hele leven overhoop gooien. Eerst wordt zijn zoon Andy jr., die als politieagent werkt in Hackensack, doodgeschoten als hij een overval probeert te voorkomen. In 1998 sterft zijn partner Bobby Simone aan een hartinfectie en een jaar later wordt zijn vrouw door een gestoorde man doodgeschoten in het gerechtsgebouw. Na Bobby's dood kwam Danny Sorenson als vervanger en Andy had in het begin moeite om ermee samen te werken, omdat Danny op z'n overleden zoon Andy Jr leek. Danny werd ook echter later in de serie vermoord teruggevonden.

Sipowicz kwam alleen maar sterker uit deze tragische situaties tevoorschijn en bleef er naar streven om een beter mens te worden. In 2003 trouwde hij voor de derde keer, met collega detective Connie McDowell (Charlotte Ross). In 2004 werd hun zoon "Matthew" geboren. Een jaar later werd hij gepromoveerd tot sergeant en werd hij squad commander in het 15e district.

Sipowicz voerde vaak de spot met president Bill Clinton. Hij zei: "Je zou hem een rotschop geven als hij in de buurt van mijn dochter kwam". Hij noemde de New Yorkse gouverneur George Pataki "mijn held" vanwege zijn standpunt wat betreft de doodstraf.