Anemone sylvestris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anemone sylvestris
Anemone sylvestris
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde:Ranunculales
Familie:Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht:Anemone (Anemoon)
Soort
Anemone sylvestris
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Anemone sylvestris is een vaste plant die gevonden wordt in droge, loofwouden van Midden- en West-Europa. De soort geeft de voorkeur aan een lichte standplaats op voedselrijke kalkhoudende bodems. De bloei vindt plaats in het vroege voorjaar, in maart en april, vaak voordat de bladeren zich aan de bomen ontwikkelen. De plant kan dikke tapijten op de bosbodem vormen.

De plant komt hoofdzakelijk voor in de Europese middelgebergten, waar haar areaal door bemesting en wegaanleg behoorlijk is teruggelopen. In de Alpen ontbreekt ze, oostwaarts reikt haar areaal tot aan de Kaukasus.

De 15 tot 35 cm hoge rechtopstaande stengel draagt een witte bloem met meest vijf bloembladen. De doorsnede is 4 tot 5 cm. Onder de bloem zijn aan de stengel drie schutbladen, die drie tot vijfvoudig gedeeld zijn. De gewone bladen zijn grondstandig, diep handvormig ingesneden en ongesteeld.

De meest gebruikte Engelse naam is Snowdrop Windflower, al wordt hij ook Wood Anemone genoemd, een naam die meestal echter voor Anemone nemorosa (Bosanemoon) wordt gebruikt.
In het Duits wordt de plant Großes Windröschen genoemd.

Anemone sylvestris habitat
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Anemone sylvestris op Wikimedia Commons.