Anemonia sulcata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anemonia sulcata
Anemonia sulcata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse:Anthozoa (Bloemdieren)
Onderklasse:Zoantharia
Orde:Actinaria (Zeeanemonen)
Onderorde:Nyantheae
Infraorde:Thenaria
Familie:Actiniidae
Geslacht:Anemonia
Soort
Anemonia sulcata
(Pennant, 1777)
Afbeeldingen Anemonia sulcata op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anemonia sulcata op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Anemonia sulcata is een zeeanemoon van de familie Actiniidae die in Europa voorkomt. Men vindt de anemoon aan de kusten van West-Europa en in de Middellandse Zee. Verwarrend is dat voor de wasroos (Anemonia viridis), die een wat grotere verspreiding heeft, vroeger ook deze naam werd gebruikt.

Kenmerken[bewerken]

De wasroos kent twee basisvormen. De kleinere exemplaren hebben 72 tot 192 tentakels, waarvan de voet een doorsnede tot 5 cm kan hebben. Zij vormen grote kolonies, op een diepte tot 5 meter. De grotere exemplaren zijn 15 tot 20 cm groot en hebben 192 tot 384 tentakels en leven solitair tot een diepte van 25 meter. Deze soort heeft zoöxanthellen en lange beweeglijke tentakels, waarvan de uiteinden een groene of paarse kleur hebben. De wasroos heeft een voorliefde voor zonnige plekken. In dieper water levende exemplaren hebben een grijzige kleur. De steel is groen, bruin of grijs van kleur. De wasroos kan niet, zoals andere anemonen, de tentakels inkorten of intrekken. De anemoon plant zich dikwijls ongeslachtelijk voort door deling.

Voedsel[bewerken]

Wasrozen voeden zich met kleinere dieren die zij met de krachtige netelcellen in hun tentakels vangen. In hun maag treft men ook kleine vissen, weekdieren en krabben aan. Dieren als de gestreepte grondel (Gobius bucchichii), de Gladde sponspootkrab (Inachus phalangium) en de aasgarnaal (Leptomysis mediterranea) hebben de wasroos als gastheer, en zijn immuun voor het gif van de netelcellen.

Literatuur[bewerken]

  • Matthias Bergbauer, Bernd Humberg: Was lebt im Mittelmeer?, 1999, Franckh-Kosmos Verlag, ISBN 3-440-07733-0

Externe links[bewerken]