Anesthesiemedewerker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anesthesist

Een anesthesiemedewerker, anesthesie-assistent of anesthesieverpleegkundige is een persoon die samen met de anesthesioloog of anesthesist een anesthesieteam vormt.[1] [2]

Functie[bewerken]

Een anesthesiemedewerker is opgeleid om de anesthesioloog te assisteren bij alle voorkomende taken bij het voorbereiden, toedienen en onderhouden van de verschillende vormen van anesthesie. Hij of zij controleert en bewaakt zelfstandig en continue de vitale functies van de patiënt tijdens de operatie, zoals ademhaling, bloedcirculatie, bewustzijn en temperatuurregulatie. Tot op zekere hoogte kan, mag en moet bij een eventuele afwijking, de anesthesiemedewerker (snel) zelfstandig ingrijpen, in afwachting van de komst van de anesthesioloog. Een anesthesiemedewerker kan lid zijn van een reanimatieteam. In geval van acute noodzaak tot reanimeren binnen het ziekenhuis wordt zo'n team opgeroepen om zorg te verlenen.

Opleiding[bewerken]

Nederland[bewerken]

In Nederland kan iemand na het behalen van het havo-diploma of een mbo -4 diploma een driejarige initiële opleiding hbo-opleiding tot anesthesiemedewerker volgen. Het is ook mogelijk om de opleiding te volgen met een diploma verpleegkunde. Een anesthesiemedewerker met een verpleegkundige achtergrond wordt in Nederland meestal anesthesieverpleegkundige genoemd.

België[bewerken]

In België kan iemand alleen anesthesiemedewerker worden als hij of zij het diploma verpleegkunde bezit.

Verenigde Staten[bewerken]

In de Verenigde Staten moet men buiten het diploma verpleegkunde ook nog een bacheloropleiding gevolgd hebben, daarna kan een 1 à 1,5-jarige opleiding tot anesthesiemedewerker gevolgd worden.