Angel (1992)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
13-01-2018
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: bronloze tekst met subjectieve oordelen, geen encyclopedisch artikel in deze vorm

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Angel is een werk van de hedendaagse, Vlaamse kunstschilder Luc Tuymans.De Antwerpse schilder heeft de afgelopen tien jaar slechts tien religieuze thema's besproken. Dit werk is één van zijn vroegere voorbeelden en dateert uit 1992. In dit werk zocht de schilder naar een zeker evenwicht. Een evenwicht tussen het universele en het persoonlijke wordt weergegeven door te vertrekken uit zijn eigen ervaringen. Vervolgens voerde hij een breder onderzoek naar andere overtuigingen.

Ideeëngoed[bewerken]

Als je naar het schilderij kijkt, lijkt het vrij eenvoudig in elkaar te zitten. Er wordt gewoonweg een figuur getoond tegen een effen achtergrond. De figuur is een engel die op een harp zit te spelen. de engel heeft zilveren vleugels die zich wijd uitstrekken. De achtergrond is grijs. In het schilderwerk is de identiteit van de engel niet gekend. Het hoofd bevindt zich in de schaduw. Dit wekt mysterieuze gevoelens op, want kunst over engelen is normaliter een uitdrukking van het goddelijke. Dit werk heeft een wereldse oorsprong. Het levert een zekere kritiek op de verschillende religieuze uitingen in de hedendaagse maatschappij.

Kleur[bewerken]

Eigenaardig is dat dit het eerste werk is van Tuymans die echt kleurrijk is. Dankzij de blauwe en rode vegen van zijn borstel wordt het schilderwerk gedetailleerder. Het beeld krijgt op bepaalde plaatsen een vrolijke toets, en op andere plaatsen een donker gedeelte. Het werk wordt zowel aangetrokken als afgestoten.