Angela de Jong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Angela de Jong
Angela de Jong (2018)
Achtergrondinformatie
Geboren 27 februari 1976
Geboorteplaats Gouda
Land Vlag van Nederland Nederland
Opleiding Universiteit Utrecht
Beroep journaliste, tv-recensente
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Angela de Jong (Gouda, 27 februari[1] 1976) is een Nederlands journaliste, televisierecensente[2][3] en columniste.[4]

De Jong studeerde Algemene Letteren en Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens volgde ze een master Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna ging De Jong aan de slag als verslaggever bij het Rotterdams Dagblad.[5] In 1997 liep ze stage achter de schermen bij Koffietijd. Sinds 2005 is ze werkzaam bij het Algemeen Dagblad (AD).[6] Vanaf 2010 is ze televisierecensent van het AD en schrijft ze over wat haar opvalt op televisie. Daarnaast schrijft ze columns[7] en is ze sinds 2012 chef Redactie van Media en Cultuur bij het AD. De Jong is regelmatig deelnemer aan het 'Mediaforum' van De Ochtend en Spraakmakers.[8] Ze schuift ook regelmatig aan in praatprogramma's als De Wereld Draait Door, Jinek, Beau, RTL Boulevard Goedemorgen Nederland, Op1 en Vandaag Inside.

In de zomer van 2017 deed De Jong mee aan het quizprogramma De Slimste Mens.[9] Ze plaatste zich als eerste en keerde terug in de finale. Deze won ze van radiopresentatrice Mischa Blok en was daarmee, na Anniko van Santen in 2009, de tweede vrouwelijke winnaar sinds het begin van het programma in 2006.

In 2019 werd ze, als spraakmakende televisierecensent, door het feministische maandblad Opzij uitgeroepen tot de Meest invloedrijke vrouw in de categorie Media in de Opzij Top 100.[10]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]