Angelo Buono jr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Angelo Buono jr.
Angelo Buono jr.
Algemene informatie
Volledige naam Angelo Anthony Buono
Alias(sen) Hillside Strangler(s)
Geboren 5 oktober 1934, Rochester
Overleden 21 september 2002, Calipatria
Doodsoorzaak hartinfarct
Nationaliteit Amerikaans
Misdrijven
Slachtoffers 10 bevestigd
Periode 1977-1978
Land(en) Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Afloop
Arrestatie 22 oktober 1979
Veroordeeld voor 9 moorden
Veroordeeld tot levenslang

Angelo Buono jr. (Rochester, New York, 5 oktober 1934Calipatria, 21 september 2002) was een Amerikaanse seriemoordenaar. Buono en zijn neef Kenneth Bianchi staan samen bekend als de Hillside Stranglers.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Buono werd geboren in Rochester in de staat New York als zoon van twee Italiaans-Amerikaanse eerstegeneratie-emigranten uit het Italiaanse San Buono. In de aanloop naar de moorden had Buono al een lang strafblad, variërend van het niet betalen van kinderbijslag tot autodiefstal, mishandeling en verkrachting. In 1975, toen Buono 41 was, ontmoette hij Kenneth Bianchi. Buono, die zichzelf als "ladies' man" (charmeur en rokkenjager) omschreef, wist Bianchi ertoe over te halen om samen met hem twee vrouwen tot prostitutie te dwingen, hen min of meer gevangenhoudend. In het najaar van 1977 begon het tweetal ook andere vrouwen om te brengen. In de periode tot aan hun arrestatie begin 1979 hadden de twee al tien slachtoffers op hun naam staan.

Rechtszaak[bewerken | brontekst bewerken]

De rechtszaak tegen Buono was grotendeels gebaseerd op de getuigenis van Bianchi. Nadat was vastgesteld dat Bianchi een onbetrouwbare en onwillige getuige was, pleitten de oorspronkelijke aanklagers van het Openbaar Ministerie in Los Angeles County er bij de rechtbank voor alle beschuldigingen tegen Buono te laten vallen en hem vrij te laten. De president van de rechtbank verwierp hun pleidooi voor ontslag van rechtsvervolging echter en schoof de zaak door naar de procureur-generaal van Californië. De rechtszaak tegen Buono, die duurde van november 1981 tot november 1983, zou uiteindelijk de langste in de Amerikaanse geschiedenis worden. Het proces duurde dusdanig lang dat de procureur-generaal van Californië aan het eind inmiddels was vervangen. Tijdens het proces getuigde Bianchi in ruil voor strafvermindering tegen Buono. De jury veroordeelde Buono tot levenslange gevangenisstraf.

Gevangenisstraf en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 trouwde Buono met een vrouwelijke ambtenaar, moeder van drie kinderen. Hij werd op 21 september 2002 dood aangetroffen in zijn cel in de Calipatria State Prison. Hij was op het moment van zijn overlijden alleen in zijn cel en stierf aan een hartaanval.

Na zijn overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 pleegde Buono's kleinzoon Christopher zelfmoord kort nadat hij zijn grootmoeder door het hoofd had geschoten. De vrouw was ooit met Buono getrouwd geweest en had vijf kinderen met hem.

In de film The Case of the Hillside Stranglers uit 1989 wordt de rol van Buono gespeeld door acteur Dennis Farina. In de film The Hillside Strangler uit 2004 wordt Buono gespeeld door Nicholas Turturro.