Angelo de Mojana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zijne Meest Eminente Hoogheid Fra' Angelo de Mojana dei Signori di Cologna
Geboren in 1905 in Milaan - 17 januari 1988 in Rome
Wapen van Fra' Angelo de Mojana SMOM.jpg
Achtenzeventigste Prins-Grootmeester van de Souvereine Militaire Hospitaalorde van Sint-Jan van Rhodos, Jeruzalem en Malta. Nederig Dienaar van de Armen en Zieken van Jezus Christus.
Periode 8 mei 1962 - 17 januari 1988
Voorganger Fra' Ludovico Chigi Albani della Rovere, 76e Grootmeester
Opvolger Fra' Andrew Bertie, 78e Prins-Grootmeester
Dynastie De gekozen prins-grootmeesters van de Orde van Malta

Fra′ Angelo de Mojana dei Signori di Cologna (Milaan, 1905 - Rome, 17 januari 1988) was een Italiaans edelman.

Van 8 mei 1962 tot aan zijn overlijden was hij de 77e prins-grootmeester van de Souvereine Militaire Hospitaalorde van Sint-Jan van Jeruzalem, Rhodos en Malta. De orde heeft zich tijdens zijn regering sterk uitgebreid. Grootmeester Mojana is begonnen met de hervormingen van de Orde van Malta die door zijn opvolger Fra' Andrew Bertie werden voortgezet.

Mojana, een jurist, werd in 1940 in de Orde van Malta opgenomen en legde in 1957 de geloften af waardoor hij een Fra', een geprofeste wereldgeestelijke en Ridder van Justitie werd.

Mojana werd in 1987, 25 jaar na zijn verkiezing tot grootmeester van de Hospitaalorde benoemd tot Ridder in de Orde van Christus, de hoogste pauselijke onderscheiding. Als staatshoofd, zij het zonder grondgebied, werd Fra' Angelo de Mojana volgens het protocol met de hoogste onderscheidingen gedecoreerd. Zo was hij onder andere Ridder in de Orde van de Verkondiging en werd hij op 30 november 1972 door Otto van Habsburg in de Orde van het Gulden Vlies opgenomen. Hij was Grootkruis in de Orde van de Kroon van Italië.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]