Anhydride

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een zuuranhydride

Een anhydride (Grieks ἄνυδρος ánudros, zonder water[1]) is een chemische samenstelling die uit een andere samenstelling wordt gevormd door water, H2O, te verwijderen. Bijvoorbeeld:

2 NaOH - H2O = Na2O
H2SO4 - H2O = SO3

Natriumoxide is dus een anhydride van natriumhydroxide, en zwaveltrioxide is een anhydride van zwavelzuur.

Soms wordt de Engelse term "anhydrous" verkeerd met "anhydride" vertaald. De juiste vertaling is dan vaak "watervrij".

In dat verband wordt de term soms ook gebruikt voor een vaste stof die geen water bevat, wanneer deze gewoonlijk kristalwater bevat. Een voorbeeld daarvan is kopersulfaat. Gewoonlijk wordt dat aangeboden in de blauwe gehydrateerde vorm CuSO4.5H2O; bij verhitting is het echter mogelijk het watervrije CuSO4 te verkrijgen. Deze stof heeft een witte kleur, maar gaat bij blootstelling aan vochtige lucht langzaam weer in het blauwe hydraat over. Vanwege de hygroscopische eigenschappen van watervrij kopersulfaat is het beter de blauwe vorm op te slaan. In het Engels spreekt men van anhydrous copper sulfate voor de witte vorm maar de term anhydride is beter te vervangen door 'watervrij' of 'anhydraat' in dit geval.

Anhydride wordt in de organische chemie vaak als synoniem voor zuuranhydride gebruikt, hetgeen formeel een condensatieproduct van twee carbonzuren is.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Liddell, H.G. & Scott, R. (1940). A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press.