Anijskurkzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anijskurkzwam
Trametes.suaveolens.-.lindsey.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Polyporales
Familie:Polyporaceae
Geslacht:Trametes
Soort
Trametes suaveolens
(L.) Fr. (1838)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anijskurkzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De anijskurkzwam (Trametes suaveolens) is een paddenstoel die behoort tot de familie van de Polyporaceae. De anijskurkzwam is een eenjarige paddenstoel. Het vruchtlichaam is wit van kleur of okerachtig. De hoed is tussen de 2-12 bij 2-8 centimeter in oppervlakte en intussen de 2 en 4 centimeter dik. De buisjes zijn tussen de 5 en 10 millimeter dik en de poriën tussen de 1 en de 3 millimeter.

Groeiplaats[bewerken | brontekst bewerken]

De anijskurkzwak groeit op knotbomen en is een saprofyt die voornamelijk leeft van dood hout. Deze knotbomen zijn meestal afkomstig uit het geslacht wilg (Salix) of populier (Populus). Daarnaast komt de soort voor in grienden, en bij voorkeur wilgengrienden en bosjes in moerasgebieden. De anijskurkzwam houd van een vochtige omgeving. Daarnaast komt de zwam voor in weilanden.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De anijskurkzwam komt voor in Midden- en Noord-Europa tot in Azië. De anijskurkzwam komt onder andere voor in de landen China en Noord-Korea. Daarnaast komt de soort voor in Noord-Amerika. In meerdere Europese landen is de soort bedreigd. In Zweden komt de soort slechts op 15 plaatsen voor. Landen waar de kurkzwam bedreigd wordt zijn: Denemarken, Engeland, Estland, Litouwen, Noorwegen en Zweden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]