Anisotropie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een materiaal wordt isotroop genoemd als de materiaaleigenschappen niet van de richting afhangen, dus in alle richtingen gelijk zijn. Zijn bepaalde materiaaleigenschappen niet in alle richtingen gelijk, dan spreken we van een anisotroop materiaal. De anisotropie kan betrekking hebben op verschillende materiaaleigenschappen.

Bij een aantal mineralen, zoals calciet, is de voortplantingssnelheid van het licht afhankelijk van de richting van de lichtstraal in het materiaal. Dit is een voorbeeld van optische anisotropie. Zodoende ontstaat het verschijnsel van dubbelbreking.

Bij hout is de sterkte en de buigzaamheid afhankelijk van hoe het is gezaagd ten opzichte van de groeirichting.

De kleine temperatuurverschillen in de kosmische achtergrondstraling tonen een anisotropie bij het ontstaan van de kosmos

In een anisotroop polymeer vertonen de moleculen een zekere coherentie: aggregaten van min of meer parallel liggende polymeermoleculen. Versterkte polymeren zijn meestal anisotroop: in de 'versterkte' richting zijn de eigenschappen (onder andere de sterkte) anders dan in de richting haaks op de versterking. Polymeren in opgeloste toestand kunnen isotroop zijn, afhankelijk van de concentratie. In isotrope toestand bewegen de moleculen vrij door de oplossing.