Anita Elberse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Anita Elberse (IJsselstein, 1973) is een Nederlandse wetenschapper en schrijfster. Zij is hoogleraar aan de Harvard Business School.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

In haar jeugd was Elberse een niet-onverdienstelijke voetballer. Zij bracht het tot het Nederlands elftal onder de 17 jaar, maar gaf de voorkeur aan een wetenschappelijk carrière. Elberse behaalde in 1991 haar propedeuse Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vervolgens maakte ze de overstap naar de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1996 cum laude afstudeerde in de Communicatiewetenschap. In 2002 promoveerde ze aan de London Business School. Een jaar later werd ze aangenomen aan de Harvard Business School. Daar doet ze onderzoek naar strategieën in de amusementsindustrie. In 2012 kreeg ze een levenslange aanstelling als hoogleraar aan de Amerikaanse universiteit. Daarmee was ze een van de jongste vrouwelijke hoogleraren die deze eer te beurt viel.

Elberse behandelde in haar colleges verschillende beroemdheden als onderzoekscase, zoals LeBron James, Alex Ferguson, Beyoncé Knowles en Maria Sjarapova. Haar boek Blockbusters: wat we kunnen leren van de hitmakers uit de entertainmentindustrie kwam in 2013 uit.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Elberse is getrouwd. Haar man kent ze uit haar studietijd in Groningen.