AnkhHermes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ankh-Hermes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AnkhHermes
Oprichting 1923
Eigenaar VBK Uitgeversgroep
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Utrecht
Website http://www.ankh-hermes.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

AnkhHermes is een middelgrote Nederlandse uitgeverij, voorheen gevestigd te Deventer, die voornamelijk gespecialiseerd is in de uitgave van esoterische werken. In 1923 werd de uitgeverij gesticht als onderdeel van Uitgeverij Kluwer, maar vanaf 1972 werd zij onafhankelijk onder het bewind van een van de telgen van de Kluwer-familie, eigenaar Paul Kluwer, en kreeg zij de naam Ankh-Hermes.

De eerste titels die onder deze naam werden uitgegeven waren Nieuwe sporen naar het verleden. Kenden Columbus, Magalhães en Piri Reis de kaarten van Glareanus? door M.H.J.Th. van der Veer en P. Moerman (1972), en de vele herdrukken van de uit het fonds van Kluwer overgenomen Nederlandse vertaling van Waren de goden kosmonauten? Herinneringen aan de toekomst van Erich von Däniken.

Enkele voorkeursgebieden van Ankh-Hermes zijn het gnosticisme, reiki, astrologie, kabbalistiek, padwerk en parapsychologie. Behalve boeken werd ook het tweemaandelijkse tijdschrift Prana door Ankh-Hermes uitgegeven. De uitgeverij publiceert onder meer werk van neognostisch historicus Jacob Slavenburg en de reïncarnatietherapeut Henri de Vidal de St. Germain. Daarnaast organiseert zij activiteiten zoals symposia (in 2005 over Het intuïtieve kind in het Aquariustijdperk).

De naam Ankh-Hermes is afgeleid van de Egyptische ankh, een hiërogliefenteken dat staat voor leven, en van Hermes Trismegistus. De ankh en de slangen van de staf van Hermes (caduceus) zijn dan ook onderdeel van het logo van de uitgeverij.

In 2008 werd het Deventer bedrijf, toen nog steeds eigendom van de familie Kluwer, overgenomen door uitgeefconcern NDC/VBK en het ging in januari 2011 op in het cluster Zingeving van VBK|media, gevestigd te Utrecht. Enkele maanden later verhuisde AnkhHermes (met nieuwe naam – zonder streepje – en nieuw logo) naar een modern kantoorpand in Utrecht.

Externe link[bewerken]