Ann Dvorak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ann Dvorak
Ann Dvorak in Housewife (1934)
Ann Dvorak in Housewife (1934)
Algemene informatie
Volledige naam Anna McKim
Geboren 2 augustus 1912
Overleden 10 december 1979
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ann Dvorak (2 augustus 1912 - 10 december 1979), geboren als Anna McKim, was een Amerikaans actrice.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dvorak werd als Anna McKim geboren in New York City, als dochter van actrice Anna Lehr en acteur/regisseur Samuel McKim. Al vanaf 1916 was Dvorak te zien in films onder de naam Baby Anna Lehr.

In de jaren '20 trok Dvorak naar Metro-Goldwyn-Mayer om hier als dansinstructeur te werken. Hierdoor kreeg ze figurantenrollen als een koormeisje in veel verschillende films. Howard Hughes hielp haar aan haar doorbraak als actrice in het dramagènre en Dvorak kreeg in 1932 haar grote debuut, toen ze te zien was als Paul Muni's zus in Scarface. In hetzelfde jaar was ze ook tegenover Joan Blondell en Bette Davis te zien in Three on a Match.

Dvorak werd al snel populair en kreeg veel hoofdrollen aangeboden in films bij Warner Brothers. In de jaren 30 was ze vooral te zien in romantische films en melodrama's. Ze werd een freelancer toen ze vond dat ze bij de studio veel te weinig betaald kreeg. Na de keuze werden haar rollen kleiner en de kwaliteit van de scripts namen ook af.

Dvorak vertrok tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar Britse echtgenoot naar Engeland om hier het volk te helpen. Ze was hier werkzaam als ambulancechauffeur. Ook was ze te zien in verscheidene Britse films.

Dvorak ging met pensioen in 1951, toen ze trouwde met haar derde en laatste man, met wie ze getrouwd bleef tot zijn dood in 1977. Ze kreeg nooit kinderen. Hierna leefde ze anoniem in Honolulu tot haar dood in 1979. Over haar overlijdensreden is tot op het heden nog niets zeker.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]