Ann Soete

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Ann Soete
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Ann Soete
Geboren Kortrijk, 18 februari 1959
Kieskring Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij 2006-2017: N-VA
2017-heden: onafhankelijk
Functies
2007-heden Gemeenteraadslid Brugge
2014-2019 Vlaams Parlementslid[1]
2019-heden Schepen Brugge
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ann Soete (Kortrijk, 18 februari 1959) is een Belgisch politica.

Levensloop[edit | edit source]

Soete studeerde Economie aan de Ufsia en notenleer en piano aan het Conservatorium Kortrijk. Als beroep baat ze samen met haar echtgenoot een muziekwinkel uit.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 haalde ze in haar stad Brugge met haar partij N-VA een goede score op de kartellijst met CD&V en werd ze gemeenteraadslid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd ze lijsttrekker voor N-VA nadat Pol Van Den Driessche zijn kandidatuur terugtrok. Ze werd fractieleidster van de tien N-VA-raadsleden in de Brugse gemeenteraad.

Bij de Vlaamse verkiezingen van 2014 werd ze verkozen met 23.127 voorkeurstemmen, tweeduizend stemmen meer dan sp.a-burgemeester van Brugge Renaat Landuyt.[2] Als volksvertegenwoordiger van de kieskring West-Vlaanderen zetelde ze vervolgens tot in 2019 in het Vlaams Parlement.

Nadat Van Den Driessche opnieuw kandidaat-burgemeester werd voor de verkiezingen van 2018, stapte ze in mei 2017 op als fractieleidster in de Brugse gemeenteraad. Ze besloot ook niet te kandideren op de N-VA-kieslijst bij die verkiezingen.[3] Eind augustus 2017 stapte ze uit de partij en ging ze als onafhankelijke zetelen in het Vlaams Parlement en de gemeenteraad van Brugge.[4] In september 2017 maakte ze bekend als onafhankelijke op de Open Vld-lijst te kandideren.[5] Zij kreeg de derde plaats toegewezen[6] en werd verkozen. Ze werd in het nieuwe stadsbestuur opgenomen als schepen voor Burgerlijke Stand en Onderwijs, met de afspraak die functie na 2,5 jaar af te staan aan Jasper Pillen.[7]

Bij de verkiezingen van 2019 raakte ze niet herkozen als Vlaams Parlementslid.

Ze is getrouwd en heeft drie kinderen.

Externe link[edit | edit source]