Anna Ancher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anna Ancher
Anna geschilderd door haar echtgenoot Michael Ancher in 1884

Anna Ancher, geboren Anna Kirstine Brøndum (Skagen, 18 augustus 185915 april 1935) was een Deens kunstschilderes. Ze wordt gerekend tot het impressionisme.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Anna werd geboren in Skagen waar haar ouders een hotel hadden. Haar artistieke talent werd aangewakkerd door de diverse kunstschilders die met regelmaat naar Skagen kwamen om er te schilderen. Als vrouw had ze geen toegang tot de Koninklijke Deense Kunstacademie te Kopenhagen en daarom moest ze genoegen nemen met een lager gekwalificeerde opleiding. Later ging ze naar Parijs, waar ze in de leer ging bij Pierre Puvis de Chavannes. Terug in Denemarken, in 1880, huwde ze de kunstschilder Michael Ancher, die ze eerder in Skagen had ontmoet. In 1885 maakten beiden een reis door Nederland en België, met name om de Hollandse en Vlaamse meesters te bestuderen. Anna had veel bewondering voor het werk van Vermeer.

Anna en haar man maakten gedurende de laatste twee decennia van de negentiende eeuw deel uit van de bekende kunstenaarskolonie van de Skagenschilders, waartoe onder anderen ook Peder Severin Krøyer en Christian Krohg behoorden. Ze schilderde in een impressionistische stijl, die ze in Parijs had leren kennen, waarbij ze veel aandacht gaf aan het samenspel tussen licht en kleuren. Ze werd bekend met haar portretten en geprezen om haar vermogen karakters uit te beelden. Daarnaast schilderde ze ook interieurs en scènes uit het alledaagse leven, vaak in eenvoudige composities. Ze groeide uit tot een van de belangrijkste Deense schilders van haar tijd en exposeerde ook veelvuldig in het buitenland, onder meer op de Wereldtentoonstelling van 1889 te Parijs en in 1893 te Chicago. In 1913 kreeg ze de Ingenio et arti-medaille toegekend.

Anna Ancher overleed in 1935, op 75-jarige leeftijd, acht jaar na de dood van haar man. Het voormalig huis annex atelier van Anna en Michael in Skagen is sinds 1964 een museum, gewijd aan de Skagenschilders. Sinds 1998 siert het portret van Anna en Michael het 1000-kronenbiljet van Denemarken. In de portrettengalerij van het Skagens Museum bevindt zich het portret van Anna Ancher van de hand van P.S. Krøyer, waarop het bankbiljet is gebaseerd.

Zie Skagens Museum voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Peter H. Feist e.a.: Het Impressionisme (samenstelling Ingo F. Walther), Taschen, München, 2010. ISBN 9783836522908

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anna Ancher van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.