Anna Jarvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anna jarvis.jpg

A. Jarvis was de naam van twee vrouwen, moeder en dochter.

Ann Maria Reeves Jarvis (30 september, 1832 - 9 mei, 1905), geboren in Culpeper. was een ijveraarster voor gezondheid en veiligheid van arbeiders. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog riep zij vrouwen op om de noden van de gewonden aan beide zijden te lenigen. Na de oorlog werd zij actief in het promoten van Moederdag, een feestdag die toentertijd gebaseerd werd op pacifistische en sociale activiteiten. Zij organiseerde meetings van moeders van soldaten die deelnamen aan de voorbije oorlog.

Anna Marie Jarvis (1 mei, 1864 - 24 november, 1948) was de dochter van Ann Maria Reeves Jarvis en werd geboren in Webster, Taylor County, West Virginia. Haar familie verhuisde in haar jeugdjaren naar Grafton, West Virginia. Twee jaar na haar moeders dood herdacht ze haar moeder op 12 mei 1907. Ze kwam toen op het idee om de inspanningen van haar moeder om een nationale Moederdag te introduceren voort te zetten en diende een verzoek in bij de Nationale Overheid om van Moederdag een erkende feestdag te maken. Ze slaagde hierin in 1914 en langzamerhand groeide dit uit tot een internationale feestdag. Het Internationaal Moederdag gedenkteken (International Mother's Day Shrine) staat tegenwoordig nog steeds in Grafton als een symbool voor haar inspanningen.

Rond 1920, raakte Jarvis verbitterd door de commercialisering van de feestdag. Ze verbond zichzelf aan de Mother’s Day International Association en claimde het copyright op de tweede zondag van mei. Naar aanleiding hiervan werd ze ook eens gearresteerd voor ordeverstoring. Samen met haar zuster Ellsinore spendeerde ze haar familiebezit voor het voeren van campagne tegen de feestdag. Beiden stierven in armoede. In het doodsbericht van Jarvis in de New York Times stond geschreven dat ze verbitterd raakte omdat te veel mensen hun moeder een gedrukte ansichtkaart stuurden. Ze beschouwde een kaart als "een slecht excuus omdat men te lui is om een brief te schrijven".

  • Ann Maria Reeves Jarvis overleed in Philadelphia, gewaardeerd als "de moeder van Moederdag".
  • Anna Marie Jarvis overleed in West Chester, Pennsylvania, gewaardeerd als de stichtster van "Moederdag als internationale feestdag".

Externe links[bewerken]