Anna van Denemarken (1532-1585)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anna van Denemarken

Anna van Denemarken, bijgenaamd Moeder Anna, (Hadersleben, 22 november 1532 - Dresden, 1 oktober 1585) was Keurvorstin van Sachsen.

Geschiedenis[bewerken]

Zij was de oudste dochter van Christiaan III van Denemarken en van Dorothea van Saksen-Lauenburg. Zij huwde in 1548 met August van Saksen. Zij waste en karnde zelf, verzorgde haar echtgenoot bij ziekte en poogde ook invloed op de staatszaken te verkrijgen. Aan het hof verscheen een spotschrift over gynaecocratie (vrouwenbestuur) en er lekten plannen uit om August te overhalen tot het calvinisme. August ontstak hiervan in een toorn en veranderde prompt van religie. Voordien steunde hij de volgelingen van Melanchthon, maar hij sloot zich nu aan bij de orthodoxe lutheranen. Zijn kanselier stierf bij de foltering, zijn lijfarts werd gevangengenomen en anderen gingen in ballingschap. Deze ontwikkelingen kwamen de orthodoxe Anna goed uit. Zij was onverzoenlijk in haar geloof. Wanneer haar dochter Elisabeth een doodgeboren kind baart van haar calvinistische echtgenoot, schrijft Anna:

Beter een dood kind, dan een calvinistisch.

Zij deed aan landbouw en aan geneeskunde en farmacie. In het naar haar genoemde Annaburg liet zij twee laboratoria oprichten. Zij liet tevens de Annenkirche in Dresden bouwen. Anna overleed in 1585 aan de pest.

Kinderen[bewerken]

Anna werd de moeder van vijftien kinderen:

Literatuur[bewerken]

  • Keller, Katrin (2000) 'Kurfürstin Anna von Sachsen. Von Möglichkeiten und Grenzen einer „Landesmutter“ ' in: Hirschbiegel, Jan, Werner Paravicini Das Frauenzimmer. Die Frau bei Hofe in Spätmittelalter und Früher Neuzeit (Thorbecke, Stuttgart)
  • Keller, Katrin (2010) Kurfürstin Anna von Sachsen (1532–1585) (Pustet, Regensburg)