Anna van Savoye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Anna van Savoy
Anna van Savoy, 14de-eeuwse miniatuur
Anna van Savoy, 14de-eeuwse miniatuur
Algemene informatie
Volledige naam Giovanna van Savoy
Geboren 1306
Overleden Thessaloniki, 1365
Nationaliteit Savoyaards
Beroep Keizerin van Byzantium
Overig
Partner(s) Andronikos III Palaiologos
Kinderen Maria Palaiologos
Johannes V Palaiologos
Michael Palaiologos
Irene Palaiologos
Religie Rooms-Katholiek
Oosters Orthodox

Anna van Savoy, geboren Giovanna, (1306 - Thessaloniki, 1365) was Keizerin van Byzantium door haar huwelijk met Andronikos III Palaiologos.

Biografie[bewerken]

Giovanna van Savoy werd geboren als de dochter van Amadeus V van Savoye en Maria van Brabant. Tijdens de burgeroorlog die woedde in het Byzantijnse Rijk werd Giovanna van Savoy uitgehuwelijkt aan Andronikos III Palaiologos. Het stel trouwde uiteindelijk in oktober 1326. Bij haar huwelijk nam zij de naam Anna aan en werd ze opgenomen in de Oosters-Orthodoxe Kerk.

Op 15 juni 1341 stierf haar man en werd hij opgevolgd door zijn zoon Johannes V. De jongen was nog niet eens negen jaar en daardoor werd Anna regent. Al snel riep zij Johannes VI Kantakouzenos uit tot vijand van de staat op aanraden van haar raadgevers. Dit leidde direct tot een burgeroorlog nadat Johannes VI zichzelf had uitgeroepen tot keizer. Anna wist met de Bulgaarse tsaar Ivan Alexander een bondgenootschap. De burgeroorlog eindigde in 1347 met een overwinning voot Kantakouzenos en werd er een co-keizerschap ingevoerd.

Anna verliet Constantinopel in 1351 en verhuisde naar Thessaloniki. In die stad hield ze haar eigen hof. Ze zou hier het bewind blijven voeren tot haar dood in 1365. Haar laatste jaar bracht ze als non in het klooster door.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

In 1326 huwde Anna van Savoy met Andronikos III Palaiologos, een zoon van Michaël IX Palaiologos en Rita van Armenië, het stel kreeg samen vier kinderen:

Bronnen[bewerken]