Annalena Baerbock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Annalena Baerbock
Baerbock in 2021
Geboren 15 december 1980
Hannover, Duitsland
Politieke partij Bündnis 90/Die Grünen
Handtekening Handtekening
Bondsminister van Buitenlandse Zaken
Huidige functie
Aangetreden 8 december 2021
Premier Olaf Scholz (Bondskanselier)
Voorganger Heiko Maas
Co-voorzitter van Bündnis 90/Die Grünen
Aangetreden 27 januari 2018
Einde termijn 14 februari 2022
Voorganger Simone Peter
Opvolger Ricarda Lang
Co-voorzitter van Bündnis 90/Die Grünen in Brandenburg
Aangetreden 2009
Einde termijn 2013
Voorganger Ska Keller
Opvolger Petra Budke
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Annalena Baerbock (Hannover, 15 december 1980) is een politica voor de Bündnis 90/Die Grünen in Duitsland. Zij was tijdens de Bondsdagverkiezingenin 2021 kandidaat om bondskanselier te worden, maar werd op 8 december van dat jaar bondsminister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Scholz.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Baerbock ging na haar eindexamen aan de Humboldt-school in Hannover studeren aan de Universiteit Hamburg. Ze studeerde daar van 2000 tot 2004 politicologie en publiekrecht en daarna van 2004 tot 2005 internationaal recht aan de London School of Economics. Ze werd in 2005 lid van Bündnis 90/Die Grünen en voor die partij in 2013 in de Bondsdag gekozen.

Baerbock werd in 2018, samen met Robert Habeck, tot bondsvoorzitter van haar partij gekozen. De partij werd onder hun leiding groter en haalde bij verschillende deelstaatverkiezingen en de Europese verkiezingen van 2019 haar beste resultaten ooit. De partij groeide in nationale opiniepeilingen ten koste van de SPD tot de tweede partij van Duitsland uit en wist een enkele keer zelfs de CDU/CSU voorbij te streven. De Groenen kozen er in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen van 2021 voor om in plaats van twee, zoals gebruikelijk, één kandidaat aan te wijzen om bondskanselier te worden. Dit werd tegen veel verwachting niet Habeck maar Baerbock.[1][2] Baerbock was hiermee, na Angela Merkel, pas de tweede vrouw ooit die kandidaat was om bondskanselier van Duitsland te worden.

Omdat uit de peilingen bleek dat Bündnis 90/Die Grünen een serieuze tegenstander van de twee grote partijen CDU en SPD zou worden, werd Baerbock tijdens de verkiezingscampagne ook uitgenodigd voor de grote televisiedebatten, terwijl deze debatten lange tijd alleen tussen de christendemocraten en sociaaldemocraten gingen. Ze moest het tegen Armin Laschet en Olaf Scholz opnemen. Baerbock bracht gematigde standpunten naar voren op het terrein van defensie en was voorstander van een meer gemeenschappelijk Europees buitenlands beleid.

De Groenen behaalden bij de verkiezingen 14,8% van de stemmen, werden daarmee groter dan ooit tevoren en wonnen 118 van de 736 zetels in de Bondsdag, maar dat was toch minder dan door opiniepeilingen was voorspeld. Baerbock kreeg met Christian Lindner van de FDP in de onderhandelingen die op de verkiezingen volgden een bepalende rol toebedeeld. Hun beide partijen, zowel de Groenen als de liberalen, waren nodig voor de formatie van een nieuwe regering. Daar waren twee mogelijkheden voor: de verkeerslichtcoalitie samen met de SPD of een Jamaica-coalitie samen met de CDU/CSU. De twee partijen konden zodoende bepalen met welke partij zij wilden regeren. De voorkeur van de Groenen ging naar de verkeerslichtcoalitie uit, die het ook werd. De regering werd daarna onder leiding van Olaf Scholz van de SPD samengesteld, waarin Scholz zelf bondskanselier werd. Baerbock werd in het kabinet-Scholz, dat op 8 december 2021 aantrad, benoemd tot bondsminister van Buitenlandse Zaken.

Omdat zij volgens de statuten van haar partij niet tegelijk minister in de regering en voorzitter van de eigen partij mocht zijn, trad Baerbock als voorzitter van de Bündnis 90/Die Grünen af en werd op 14 februari 2022 door Ricarda Lang opgevolgd. Habeck werd bondsminister van Economie en Klimaat en tevens vicekanselier in de nieuwe regering.

Websites[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Annalena Baerbock van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.