Anne Casimir Pyrame de Candolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Casimir de Candolle
Casimir de Candolle
Volledige naam Anne Casimir Pyrame de Candolle
Geboren Genève, 20 februari 1836
Overleden Chêne-Bougeries, 3 oktober 1918
Geboorteland Vlag van Zwitserland Zwitserland
Standaardafkorting C.DC.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Casimir de Candolle aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Anne Casimir Pyrame de Candolle (Genève, 20 februari 1836Chêne-Bougeries, 3 oktober 1918) was een Zwitsers botanicus. Hij was de zoon van Alphonse Pyramus de Candolle en de kleinzoon van Augustin Pyramus de Candolle. Zijn standaardafkorting is C.DC.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1853 tot 1857 studeerde hij scheikunde, natuurkunde en wiskunde in Parijs. Daarna verbleef hij in Engeland waar hij onder andere Miles Berkeley ontmoette. In 1859 bezocht hij Algerije. In 1860 zette hij zijn studies voort in Berlijn.[1] Daarna keerde hij terug naar Genève waar hij als assistent en collega met zijn vader samenwerkte.

In de taxonomie gebruikte hij anatomische criteria zoals de structuur van de stengels of de bloeiwijze als basis. In de plantenfysiologie bestudeerde hij de beweging van de bladeren, het opkrullen van de ranken, het effect van lage temperaturen op de kieming en de invloed van ultraviolette straling op de bloemen. Hij was vooral geïnteresseerd in de familie van de Piperaceae.[2]

Hij zette het werk voort dat zijn vader begonnen was aan de Monographiae phanerogamarum.[3] Ook was hij co-editor van het Geneefse tijdschrift Archives des sciences physiques et naturelles. Hij had eredoctoraten aan universiteiten in Rostock, Genève, Aberdeen and Uppsala.[2]

Op andere Wikimedia-projecten