Anne Rice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anne Rice
Anne Rice.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Howard Allen O'Brien
Pseudoniem(en) Anne Rice
Geboren 4 oktober 1941
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1976-heden
Genre Mystery-horror (vroeger), christelijke boeken (tegenwoordig)
Bekende werken The Vampire Chronicles
The Lives of the Mayfair Witches
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Anne Rice, geboren als Howard Allen O'Brien, (New Orleans (Louisiana), 4 oktober 1941) is een Amerikaanse schrijfster. Ze is de auteur van enkele populaire boekenseries.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Onder andere The Vampire Chronicles (De vampierkronieken) en The Lives of the Mayfair Witches (De Mayfair-heksen) zijn van haar hand. De boeken zijn van het mystery-horrorgenre, met in De vampierkronieken als belangrijkste hoofdpersoon de vampier Lestat en in De Mayfair-heksen de geest/Taltos Lasher. De vampierkronieken gaan over de avonturen van Lestat en andere vampiers; De Mayfair-heksen gaan over de geest Lasher, die via dertien generaties Mayfair-heksen probeert om een lichaam te verkrijgen en die uiteindelijk doorkomt als een Taltos, een superras.

De boeken Interview with the Vampire en Queen of the Damned zijn verfilmd; van The Vampire Lestat loopt een musical in Broadway en van The Lifes of the Mayfair Witches en The Mummy or Ramses the Damned wordt een miniserie gemaakt.

Rice is eind jaren negentig teruggekeerd tot het rooms-katholieke geloof van haar jeugd, maar ze heeft nooit afstand genomen van haar vroegere boeken over vampiers, heksen en demonen. Tegenwoordig schrijft ze christelijke boeken. In 2005 kwam Christ the Lord: Out of Egypt uit, het eerste deel uit een trilogie over het leven van Jezus. Dit boek werd gevolgd door Christ the Lord: The Road to Cana, dat in 2008 uitkwam. Het derde deel, Christ the Lord: Kingdom of Heaven, en een nog niet aangekondigd vierde deel van de serie zijn echter uitgesteld omdat Rice zich in 2010 weer van het geloof heeft afgekeerd. In een verklaring zegt ze dat ze nog wel in Jezus gelooft, maar dat ze zich niet meer kan verenigen met de standpunten van het Vaticaan. Ze heeft altijd moeite gehad met de standpunten van de kerk ten opzichte van homoseksualiteit en het feminisme. Uiteindelijk heeft dit tot een breuk geleid tussen Rice en de kerk.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

De vampierkronieken:

De Mayfair-heksen:

New Tales Of The Vampires:

  • Pandora (nog niet vertaald)
  • Vittorio the Vampire (nog niet vertaald)

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1961 getrouwd met Stan Rice (overleden aan een hersentumor in 2002).
  • In 1966 kregen ze een dochter Michele, die op vijfjarige leeftijd overleed aan leukemie.
  • In 1978 kregen ze een zoon, Christopher, die ook een bekende schrijver is.
  • In 1998 gediagnosticeerd met type 1 diabetes.