Anne Vanschothorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anne Vanschothorst
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Alias Anne van Schothorst
Geboren Emmen, 9 juli 1974
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep harpist en componist
Instrument(en) Harp
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Anne Vanschothorst, eerder ook wel gespeld als Anne van Schothorst (Emmen, 9 juli 1974) is een Nederlandse harpist en componist.

Vanschothorst componeerde haar eerste muziekstuk, Still Life, toen zij 15 jaar was. Haar werk is te horen geweest bij Radio Monalisa, het NCRV-radioprogramma voor klassieke muziek Amaroso en de Concertzender.[1] Zij werkt samen met dichters, musici, componisten, theatermakers.

Vanschothorst produceert in eigen beheer cd's voor Harp and Soul Music te Den Haag. Ze is werkend lid bij de Haagsche Kunstkring.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

De composities hebben verwantschap met minimalistische muziek; duidelijke invloeden van componisten als Yann Tiersen en Philip Glass zijn in haar werk hoorbaar. De composities van de cd Aarden (2007) hebben een mystieke en meditatieve inslag en worden vergeleken met een mantra. De muziek is akoestisch en instrumentaal.

In haar improvisatiestijl (I Am a Dreamer, 2008) baseert zij zich op jazz, klassieke en Keltische muziek.

Soundscapes en gesproken poëzie maken ook deel uit van haar werkwijze. Zij verwerkt onder andere gedichten van de Jan Eijkelboom, Ida Gerhardt en Martinus Nijhoff in haar composities. Ze maakt ook gebruik van film ter aanvulling van haar composities. De artistieke beelden zijn fotografisch gefilmd of nabewerkt met filters. Landschap en architectuur zijn terugkerende thema's.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Aarden (cd) - Meditatieve muziek voor harp solo (H&S MUSIC 2007)
  • I Am a Dreamer (cd) - Improvisaties, harp solo (H&S MUSIC 2008)
  • De huizen van Dordrecht (ep) - Harpmuziek en gesproken poëzie; gedichten ingesproken door de dichter Jan Eijkelboom. Opbrengst EP ten behoeve van Stichting Yes I Care. (H&S MUSIC 2008)
  • Music for Pink Anacondas (cd) - Improvisatie: 'Passed Tense' harp solo - in opdracht van de Zweedse pianist en componist G. Jonasson, pianist (Studio Salta Vindarnashus 2008)
  • 60x60 2006-2007 (cd) - Electronic music, compositie Streetlife is geselecteerd voor internationaal componistenproject geïnitieerd door Robert Voisey (Vox Novus 2008)
  • Then It Became Clear (2010)
  • Ek Is Eik (2014)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]