Anne van het Groene Huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anne van het Groene Huis
FirstPageGreenGables.gif
Oorspronkelijke titel Anne of Green Gables
Auteur(s) Lucy Maud Montgomery
Vertaler E.R. Kuitenbrouwer-Dickson en Hermine Vermeulen-Smit
later ook: Martha Heesen
Illustrator M.A. en W.A.J. Claus
Land Canada
Taal Engels
Reeks/serie Anne van het Groene Huis
Genre fictie
Uitgever L. C. Page & Co.
in Nederland: De Fontein
Uitgegeven juni 1908
Pagina's 429 (eerste druk)
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Anne van het Groene Huis (originele titel: Anne of Green Gables) is een boek uit 1908 van de Canadese schrijfster Lucy Maud Montgomery. Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was voor lezers van alle leeftijden, wordt het inmiddels beschouwd als een kinderboek. De Nederlandse vertaling "Anne van het Groene Huis" verscheen reeds in 1910. Montgomery zette het verhaal over Anne Shirley voort in een aantal vervolgboeken. Een nieuwe vertaling van het eerste boek in de serie is in 2016 verschenen bij uitgeverij Karmijn.

Er is er nog een grote groep fans wereldwijd, zowel volwassen als kinderen, voor wie Anne Shirley altijd jong blijft. Zowel mannen als vrouwen die in de verhalen van Anne universele thema's "vrijheid van geest" en "emancipatie" herkennen.[bron?] De verfilmingen in 1985 en 1987 door Kevin Sullivan worden algemeen als zeer trouw aan de boeken beschouwd[bron?], hoewel de chronologische volgorde ietwat aangepast is.

Na de capitulatie van Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de vertaalde boeken van Anne of Green Gables verspreid over de Japanse scholen. In Japan heeft "Anne" een cult-status verworven; elk jaar komen nog steeds tienduizenden Japanse toeristen speciaal naar Prins Edwardeiland in Canada, om te zien wat ze in de boeken gelezen hebben. Ook in Taiwan, Singapore en Korea zijn de verhalen nog steeds populair.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Marilla Cuthbert en Matthew Cuthbert, broer en zus van middelbare leeftijd, wonen samen in het Groene Huis, een boerderij in Avonlea, op Prins Edwardeiland. Ze besluiten om een jongen uit het weeshuis van Nova Scotia te adopteren om hen te helpen op de boerderij. Ze krijgen echter geen jongen, maar het bijdehante, elfjarige meisje Anne Shirley.

Vervolgen[bewerken]

Boeken van Lucy Maud Montgomery over Anne Shirley
# Originele titel Uitgegeven Leeftijd van Anne Shirley
1 Anne of Green Gables 1908 11—16
2 Anne of Avonlea 1909 16—18
3 Anne of the Island 1915 18—22
4 Anne of Windy Poplars 1936 22—25
5 Anne's House of Dreams 1917 25—27
6 Anne of Ingleside 1939 34—40
7 Rainbow Valley 1919 41
8 Rilla of Ingleside 1921 49—53

Foto's Green Gables[bewerken]

Externe links[bewerken]