Anne van het Groene Huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anne van het Groene Huis
FirstPageGreenGables.gif
Oorspronkelijke titel Anne of Green Gables
Auteur(s) Lucy Maud Montgomery
Vertaler E.R. Kuitenbrouwer-Dickson en Hermine Vermeulen-Smit
later ook: Martha Heesen
Illustrator M.A. en W.A.J. Claus
Land Canada
Taal Engels
Reeks/serie Anne van het Groene Huis
Genre fictie
Uitgever L. C. Page & Co.
in Nederland: De Fontein
Uitgegeven juni 1908
Pagina's 429 (eerste druk)
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Anne van het Groene Huis (originele titel: Anne of Green Gables) is een boek uit 1908 van de Canadese schrijfster Lucy Maud Montgomery. Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was voor lezers van alle leeftijden, wordt het inmiddels beschouwd als een kinderboek. De Nederlandse vertaling "Anne van het Groene Huis" verscheen reeds in 1910. Montgomery zette het verhaal over Anne Shirley voort in een aantal vervolgboeken. Een nieuwe vertaling van het eerste boek in de serie is in 2016 verschenen bij uitgeverij Karmijn. Vanwege het grote succes van de verkoop volgde al snel deel twee. Mogelijk gaat Karmijn ook het derde deel opnieuw laten vertalen.

Er is er nog een grote groep fans wereldwijd, zowel volwassen als kinderen, voor wie Anne Shirley altijd jong blijft. Zowel mannen als vrouwen die in de verhalen van Anne universele thema's "vrijheid van geest" en "emancipatie" herkennen.[bron?] De verfilmingen in 1985 en 1987 door Kevin Sullivan worden algemeen als zeer trouw aan de boeken beschouwd[bron?], hoewel de chronologische volgorde ietwat aangepast is.

Na de capitulatie van Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de vertaalde boeken van Anne of Green Gables verspreid over de Japanse scholen. In Japan heeft "Anne" een cult-status verworven; elk jaar komen nog steeds tienduizenden Japanse toeristen speciaal naar Prins Edwardeiland in Canada, om te zien wat ze in de boeken gelezen hebben. Ook in Taiwan, Singapore en Korea zijn de verhalen nog steeds populair.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het gaat over een meisje dat Anne Shirley heet en ze heeft nooit ergens thuisgehoord tot dat de familie Cubert haar adopteert. Mathew en Marilla Cubert krijgen de schrik van hun leven als ze een het meisje Anne krijgen opgestuurd ze hadden immers een jongen verwacht. Marilla was van plan ze terug sturen, maar Matthew niet. En als Marilla uiteindelijk ontdekt wat een fantasie het meisje heeft en hoe ze erdoor betoverd raakt, maar dat laat ze uiteraard niet merken. Want ze is een deftige dame die niet snel toegeeft en een hart van staal heeft. Maar Anne lukt het om erin te geraken en er nooit meer uit te gaan. Dan mag ze tot haar grote verrassing blijven, maar moet nog veel leren ze moet klusjes doe maar dit loopt niet altijd foutloos. Ze raakt altijd in de problemen en laat zich wel een meevoeren door haar fantasie. Zo voert ze haar hartsvriendin Diana per ongeluk dronken, verft ze ongewild haar haren groen en doet ze laxerende wonderolie in plaats van vanille in de taart. Ze is best wel een opvliegend type. Zo slaat ze een lei kapot op het hoofd van klasgenoot Gilbert, die haar 'vuurtoren' noemt. En vliegt ze uit tegen mevrouw Linde de deftigste vrouw van Avonlea omdat ze Anne lelijk noemde. Als ze 16 is gaat ze naar een hogere school en daar krijgt ze de eer omdat ze de examens had gewonnen. Maar een paar dagen daarna sterft Mathew en blijven Anne en Marilla alleen achter. Anne besluit van te stoppen met school en voor Marilla te zorgen. Hier is Marilla het niet mee eens maar ze weet dat ze Anne niet meer terug krijgt en stemt toe. Anne wilt dan een baantje krijgen in de school van Avonlea. maar die is al bezet door haar aartsvijand Gilbert. Maar als hij hoort dat Anne de baan graag zou hebben geeft hij zijn baan op voor Anne. Daar was ze heel blij mee en bedankte hem daarvoor, waarna zij vrienden werden en nog vaak afspraken. Marilla leefde nog lang samen met Anne in het groene huis.

Vervolgen[bewerken]

Boeken van Lucy Maud Montgomery over Anne Shirley
# Originele titel Uitgegeven Leeftijd van Anne Shirley
1 Anne of Green Gables 1908 11—16
2 Anne of Avonlea 1909 16—18
3 Anne of the Island 1915 18—22
4 Anne of Windy Poplars 1936 22—25
5 Anne's House of Dreams 1917 25—27
6 Anne of Ingleside 1939 34—40
7 Rainbow Valley 1919 41
8 Rilla of Ingleside 1921 49—53

Foto's Green Gables[bewerken]

Externe links[bewerken]