Anneke Goudsmit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anneke Goudsmit
Anneke Goudsmit in 1967
Algemene informatie
Volledige naam Anneke Mary Goudsmit
Geboren Amsterdam, 12 juli 1933
Partij D66
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Anneke Mary Goudsmit (Amsterdam, 12 juli 1933) is een Nederlands politica. Van 1967 tot 1974 was zij Tweede Kamerlid voor D'66.

Anneke Goudsmit was een D66'er van het eerste uur. Zij stond bekend als een bekwaam spreker en was in de relatief korte tijd van haar Kamerlidmaatschap een gerespecteerd parlementariër. Zij was een pleitbezorger van vrouwenemancipatie en was betrokken bij een aantal initiatieven op het terrein van de staatkundige vernieuwing. Zij was schaduw-minister van Justitie in het schaduwkabinet-Den Uyl.

Tijdens haar Kamerlidmaatschap kwam zij herhaaldelijk in aanvaring met minister van Justitie Dries van Agt. Diens bereidheid de Drie van Breda gratie te verlenen werd na een door Goudsmit bepleite hoorzitting en een emotioneel Kamerdebat afgeblazen. Wegens Van Agts abortusstandpunt weigerde zij in 1973 staatssecretaris onder hem te worden in het kabinet-Den Uyl. Zij verliet de Tweede Kamer op 28 november 1974 nadat zij een motie van afkeuring had ingediend tegen Van Agt, die niet werd overgenomen door haar fractie. De motie was een reactie op het voornemen van Van Agt om de abortuskliniek "Bloemenhove" te sluiten. Abortus was toentertijd illegaal, maar werd gedoogd door de politiek. Van Agt ging uiteindelijk niet over tot sluiting van de kliniek, wel wilde hij bezien of de artsen van de kliniek strafrechtelijk vervolgd konden worden.

In 1976 besloot Van Agt alsnog de abortuskliniek "Bloemenhove" te sluiten nadat een Duits echtpaar naar de politie stapte om een aanklacht in te dienen: na de abortus had de vrouw alsnog een miskraam gehad van een tweede foetus. Deze aanklacht was voor minister Van Agt het sein om de lang gedoogde abortus in Nederland aan te pakken: op 18 mei verordonneerde hij dat de kliniek gesloten moest worden "voor nader onderzoek". Direct kwamen feministen - mannen en vrouwen - in het geweer en bezetten de kliniek terwijl behandelingen doorgingen. Goudsmit besloot zich aan te sluiten bij de actievoerders die enkele dagen het gebouw bezetten. Goudsmit was tevens voorzitter van het bestuur van de Bloemenhovekliniek te Heemstede, van 1975 tot 1986.

Goudsmit studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en was dertig jaar advocaat en procureur. Van 1989 tot 1996 was zij parttime raadsheer in het Gerechtshof Amsterdam.

Zie de categorie Anneke Goudsmit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.