Anne Marie Hoogland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Annemarie Hoogland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anne Marie Hoogland
64. Anne Marie Hoogland.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Anne Marie Hoogland
Geboren 1967
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Anne Marie Hoogland (Zaandam, 1967) is een Nederlands politica voor de Partij van de Arbeid. Zij was van 2000 tot 2006 voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Westerpark.

Carrière[bewerken]

Hoogland studeerde, na een jaar verblijf in Parijs, Franse taal en letterkunde en culturele studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde verder aan de Butler Universiteit in Indianapolis. In 1988 werd ze bestuurslid van de Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie van de PvdA. Haar interesses lagen op het vlak van een autovrije binnenstad en zuidelijk Afrika.

In 1992 werd ze lid van de PvdA. Later werd ze voorzitter van de PvdA-afdeling Amsterdam Centrum. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 werd ze gemeenteraadslid, verantwoordelijk voor ouderen- en gehandicaptenbeleid, emancipatie, jeugd- en jongerenbeleid en drugsbeleid. In 1997 werd ze staflid bij de Evert Vermeer Stichting, waar ze vrijwilligers ondersteunde en een Afrika conferentie organiseerde.

Vanaf september 2000 was ze voorzitter van het stadsdeel Amsterdam Westerpark. Ze volgde tussentijds haar partijgenoot Maarten Voster op. In maart 2002 was ze bij de deelraadsverkiezingen lijsttrekker voor haar partij. De PvdA werd met vijf zetels de grootste partij en Hoogland kon daardoor haar functie als stadsdeelvoorzitter voortzetten. In 2001 werd haar de SWDA-prijs toegekend voor 'haar fantastische inzet' voor doven en slechthorenden in Amsterdam.[1] Ze heeft zich ervoor ingezet dat informatie van de gemeente Amsterdam ook voor slechthorenden toegankelijk is.

Hoogland kwam als stadsdeelvoorzitter onder vuur te liggen toen een evaluatiecommissie van de gemeente Amsterdam in 2001 kritisch oordeelde over haar rol in de afhandeling van de Zedenzaak Westerpark. Ook moest zij publiekelijk verdedigen waarom haar voorganger destijds had besloten om de pers niet over deze zaak in te lichten.

In oktober 2005 was ze een van de kandidaten voor het landelijk voorzitterschap van de PvdA. In een intern referendum dat de opvolging van scheidend voorzitter Ruud Koole regelde, moest ze het afleggen tegen Michiel van Hulten.

Van 2013 tot 2015 was Hoogland directeur van de Stichting NDSM-werf.

Privé[bewerken]

Hoogland woont in Amsterdam met haar man en drie kinderen.