Annemiek Schrijver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Annemiek Schrijver
Schrijver
Algemene informatie
Volledige naam Annemiek Schrijver
Geboren 21 oktober 1964
Land Nederland
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Annemiek Schrijver (Arnhem, 21 oktober 1964) is een Nederlandse musicus, televisiepresentator, radiopresentator, documentairemaakster, columniste, interviewster en schrijfster.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Schrijver doorliep en voltooide het conservatorium in Hilversum, waar zij de opleiding schoolmuziek volgde. Daarna gaf ze acht jaar muziektherapie aan mensen met een verstandelijke beperking, in Barneveld. In de tussentijd gaf zij ook muziekles aan geriatrische patiënten en werkte zij als verslaggever bij het Radio 4-programma Finale (TROS), waarvoor zij wekelijks een reportage maakte.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Voor andere omroepen ging ze als freelancer werken. Bij de KRO was ze enkele jaren documentairemaakster van het programma Damokles. Voor haar documentaire Vrouwenvluchtheuvel, over een Arabisch vrouwenbadhuis in Amsterdam, ontving ze in 1996 de ASN-ADO Mediaprijs in de categorie Radio.

Via programma’s bij KRO- en NCRV-radio (onder meer 747 Live, Passie, Volgspot, Nachtlicht en Plein publiek) belandde zij in 2001 voor de televisiecamera’s. Op Radio 5 presenteerde zij op zondagavond het IKON-programma Musica Religiosa. Voorts presenteerde zij voor de IKON de radiotalkshow OBA live. Zij presenteerde samen met Wilfred Kemp in 2015 Wierook en pepermunt. In datzelfde jaar startte zij De ochtendkus. Wierook en pepermunt ging in 2016 verder als Zin in Weekend, dat zij op zondagavond voor KRO-NCRV op NPO Radio 5 presenteert. Vanaf september 2016 presenteerde zij samen met Wilfred Kemp en Roderick Vonhögen Mijn Maria.

Vanaf 12 februari 2017 tot en met 30 juni 2019 verleende zij twee maal per maand op zondagen haar medewerking als presentatrice aan Radio Bloemendaal in het programma Hemelse Modder.[1] Hierin volgde zij ds. Klaas Vos op, die medewerker was vanaf het begin van het programma.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Na drie seizoenen maakte Schrijver in de zomer van 2002 de overstap naar IKON, waar zij IKON Live presenteerde en daaropvolgend op zondagmiddag live te zien was in Alziend oog. Hierna presenteerde zij het programma Het Vermoeden (2005-2014), Bakkie troost (2014) en De Nachtzoen (mei 2010-maart 2015). Sinds haar overstap naar de NCRV op 1 januari 2015 werd Het Vermoeden opgevolgd door het levensbeschouwelijk KRO-NCRV-televisiemagazine De Verwondering.

Literair[bewerken | brontekst bewerken]

Schrijver schreef twee jaar lang columns voor dagblad de Gelderlander. Daarna volgden columns voor de NCRV-gids en de tijdschriften Het vermoeden, Volzin, Bres en Perspectief. Verder vervulde zij het hoofdredacteurschap van het tijdschrift Het vermoeden, het latere De verwondering.

Haar debuutroman - Rachab - verscheen in februari 2007. Hierna verschenen van haar hand Verlicht mijn nacht (2008) en Schrijverettes (2011). In samenwerking met Hein Stufkens schreef zij Ik geloof het wel (2010), Verlicht en verlost (2012) en Lekenpraat. Over verkwikkende teksten uit de Bijbel (2020).
In april 2018 verscheen haar boek, Van het padje. Verwonderd dwalen langs 's Heren wegen. In 2020 verscheen 'Lekenpraat', samen met Hein Stufkens.

Prijsuitreiking[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenwoordigheid van onder meer de koning en koningin, de minister-president mocht Annemiek Schrijver tijdens de Four Freedoms Awards in 2016 in Middelburg, als een van de vijf presenters, de Freedom of Worship Medal overhandigen aan aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga, imam Omar Kobine Layama en dominee Nicolas GuérékoyameGbangou.

Nominatie[bewerken | brontekst bewerken]

Annemiek Schrijver was genomineerd voor de Zilveren RadioSter Vrouw 2016.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Schrijver was lijstduwer voor de Partij voor de Dieren met de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Zij stond op plek 46 en behaalde 272 voorkeursstemmen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. [1] Hemelse Modder met Annemiek Schrijver, Radio Bloemendaal. Gearchiveerd op 7 juni 2020.