Annet Malherbe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Annet Malherbe
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Annet Malherbe (Rotterdam, 23 november 1957) is een Nederlandse actrice. Ze werd zowel voor haar rol in Mus (1993), als in Abel (1986) en in Kleine Teun (1998) genomineerd voor een Gouden Kalf, terwijl ze voor haar aandeel in de laatstgenoemde film ook een nominatie ontving voor een European Film Award.

Biografie[bewerken]

Na de lagere school in Zwijndrecht gaat Malherbe in 1969 in Dordrecht naar de mavo. Met haar diploma op zak besluit ze zich aan te melden voor de Toneelschool in Amsterdam. Ze wordt afgewezen omdat ze te jong is. Als ze in 1977 opnieuw auditie doet, wordt ze wel aangenomen. In 1982 sluit ze zich aan bij theatergezelschap Baal.

Annet Malherbe speelde een bijstandsmoeder in televisieserie Mus en in Gooische Vrouwen vertolkte ze de rol van Willemijn Lodewijkx. Ook was ze te zien als de moeder van Abeltje in de gelijknamige speelfilm. Ze vertolkte in het eerste seizoen van Lava Emanuella. Vanaf januari 2009 was ze te zien in 't Vrije Schaep als prostituée Dolly. Malherbe werd bij het grote publiek bekend door haar rol als juffrouw Jannie in de komedieserie Debiteuren Crediteuren, een onderdeel van Jiskefet.

Malherbe is getrouwd met acteur en regisseur Alex van Warmerdam, met wie ze twee kinderen heeft: Mees en Houk. Ze speelt in het merendeel van zijn films een hoofdrol: Abel, De Noorderlingen, De Jurk, Kleine Teun, Borgman, Grimm en De laatste dagen van Emma Blank. Enkel in Ober (2006) ontbreekt ze. Behalve in Van Warmerdams films speelt Malherbe regelmatig in de theaterstukken die hij met zijn groep De Mexicaanse Hond uitbrengt.

Op 2 september 2013 ontving zij de Gouden Notekraker voor onder andere haar rol in Aaf en Moeder, ik wil bij de revue.

Film en Televisie[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Malherbe was in 2010 te gast in het VPRO-programma Zomergasten. In het programma werd zij geïnterviewd aan de hand van door haar uitgekozen filmbeelden. Er werden fragmenten getoond uit onder andere Okkie Trooy en De open cirkel, een beklimming van Mount Everest en een buitengewoon grote puist die werd uitgeknepen. Na de uitzending werd op verzoek van Malherbe de film La Grande Bouffe (1973) vertoond, een film die - naar haar eigen zeggen - grote indruk op haar maakte toen ze hem op jonge leeftijd zag. Een andere film die dat deed, was Crin Blanc (1953). Tevens vertelde ze dat haar moeder half Indisch was.[1]

Externe link[bewerken]