Annet van Egmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Annet van Egmond
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Antoinetta Jacoba Hendrika van Egmond
Geboren 12 januari 1964
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwster
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Antoinetta Jacoba Hendrika (Annet) van Egmond (Leiden, 12 januari 1964) is een Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar en ontwerper.

Leven en werk[bewerken]

Annet van Egmond volgde tot 1989 haar opleiding beeldhouwkunst aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in Utrecht. Zij vormt met haar medestudent en partner, de architect en meubelontwerper William Brand, het ontwerpersduo "Brand van Egmond". In 1990 werden door het Centraal Museum Utrecht enkele van haar schetsen aangekocht.

Het duo Annet van Egmond en William Brand maakte in 1989 uit geroest staal en gebroken glas hun eerste collectie, de "Chandelier". Het werk van 'Brand van Egmond' is handgemaakt en wordt beschreven als decoratieve kunst. De collectie bevat zowel ‘pret-à-porter’ als ‘haute couture’ objecten. De bestaande collectie kroonluchters wordt ieder jaar, op beurzen in Milaan en Frankfurt, uitgebreid met nieuwe ontwerpen. Deze collecties vinden veelal hun oorsprong in een specifieke aanvraag van het publiek. De kunstenares woont in Bussum.

Projecten[bewerken]

In 1997 werd een speciaal voor de locatie vervaardigde kroonluchter bestaande uit geroest staal, bladgoud en glaspegels aangekocht door het voormalig stadhuis aan de Javastraat in Den Haag.

In 2007 kreeg de collectie ’Flower Power’ in het ‘ International Design Yearbook’ door ontwerpster Patricia Urquiola een speciale vermelding.

De collectie 'Candles and Spirits' , in samenspraak met Swarovski ontworpen, werd in 2007 gebruikt voor de restauratie van de 18e-eeuwse Blauwe Salon van Alden Biesen 's landcommanderij in Belgisch Limburg.[1]

In 2008 werd de speciaal voor het Rembrandt van Rijn-400 jaar ontworpen 'Nightwatch' kroonluchter door de Nederlandse overheid gekozen ter decoratie van het Nederlands paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Zaragoza.

Sinds 2009 ontwerpt Annet van Egmond ook wandbekleding[2].

In 2010 werd de nieuwe collectie 'Digital Dreams' uitgebracht. Hier werd voor het eerst een kroonluchter verlicht door middel van digitale fotografie, in plaats van door een kaars of lamp.[3]

In 2011 werkte Annet van Egmond aan de 'Pin-Up' collectie, geïntroduceerd in Milaan, april 2011.[4]

Zij is artdirector van het designlabel Brand van Egmond in Naarden.

Publicaties[bewerken]

  • Annet van Egmond (2009) Brand van Egmond - Lichtsculpturen. Met tekst van Annet van Egmond, Freija Somer en Annelies ter Brugge

Externe links[bewerken]