Annette Peacock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Annette Peacock
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Annette Coleman
Geboren 1941
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Beroep componiste, arrangeur, producer, dichteres, zangeres en performer
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Annette Peacock, geboren als Annette Coleman (Brooklyn, New York, 1941), is een Amerikaans componiste, arrangeur, producer, dichteres, zangeres en performer van vele genres binnen de hedendaagse muziek. Ze wisselt net zo makkelijk van jazzrock naar free jazz, als naar rap. Een echte beroepsopleiding tot musicus heeft ze niet gevolgd, wel werd haar muziek met de paplepel ingegoten; haar moeder was musicus (klassieke muziek).

Levensloop[bewerken]

In 1960 trouwde ze met Gary Peacock, een contrabassist. Ze zat al vroeg in het alternatieve circuit, begin jaren zestig studeerde ze Zen Macrobiotica en was betrokken bij het Milbrook psychedelisch centrum van Timothy Leary. In 1964 werden haar eerste composities ontdekt door Paul Bley (destijds lid van Gary's band), die er in de loop van de jaren talloze opnam. Eind jaren 60 raakte ze betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe toetsinstrumenten, zoals we die kennen uit de toenmalige popmuziek en met name de Moog. Ze vormde toen ook een duo met Bley, waarin Bley het traditionele toetseninstrument de piano bespeelde en zij al capriolen uithaalde met de nieuwe generatie synthesizer(s), niet alleen als toetsinstrument maar bijvoorbeeld ook als vervormer van de menselijke stem.

In 1972 volgde dan haar eerste soloalbum. Pas dan gaat ze ook kortstondig studeren aan de Juilliard School. Haar gedrag lijkt dan op dat van David Bowie destijds, androgyn. Eind jaren 70 en begin jaren tachtig raakte ze betrokken bij de jazzrockband Bruford van de gelijknamige drummer. Haar zangstijl vertoonde veel overeenkomsten met de gitaarstijl van de toenmalige gitarist Allan Holdsworth. Vanaf 1981 verschijnen haar albums op haar eigen platenlabel Ironic Records, met uitzondering van bijvoorbeeld An Acrobat's Heart, dat op ECM Records verschijnt, een label dat ook af en toe albums uitbrengt van Gary Peacock. Ook haar composities vonden hun weg, zeker in de jaren zeventig; David Bowie, Busta Rhymes, J-Live, Brian Eno, Pat Metheny, Al Kooper en Mick Ronson zetten haar composities op de plaat. Ex-partner Paul Bley bracht in 1992 een aan haar gewijd en genaamd album uit 'Annette' met trompettist Franz Koglmann en (alweer) Gary Peacock. Ten slotte was het Marilyn Crispell, die in 1997 een dubbelalbum aan haar composities wijdde: Nothing Ever Was, Anyway (ook uitgebracht via ECM) met medewerking van Paul Motian en Gary Peacock.

In november 2015 keert Annette Peacock na meer dan twintig jaar terug naar Nederland voor een optreden op Le Guess Who? Festival in Utrecht als onderdeel van een programma gepresenteerd door droneband Sunn O))).[1]

Discografie[bewerken]

Albums
Nr. Jaar Titel Opmerkingen
1 1972 I'm The One
2 1978 X-Dreams
3 1979 The Perfect Release
4 1981 Sky-skating
5 1983 Been in the Streets Too Long
6 1986 I Have No Feelings
7 1988 Abstract-contact
8 2000 An Acrobat's Heart
- 2002 Back To Mine - Morcheeba verzamelalbum
- 2004 My Mama Never Taught Me How to Cook verzamelalbum
9 2006 31:31
Singles
Nr. Jaar Titel Opmerkingen
1 1978 Don't Be Cruel
2 1981 Sky-skating