Annie Heuts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Annie Heuts
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Annie Heuts (Maastricht, 13 juni 1929) is een in België wonende Nederlandse zangeres en dichter, die bekend werd met liedjes als: “Zwarte Lola (uit de stripteasebar)” (1967).

Biografie[bewerken]

Heuts werd in Maastricht geboren en volgde als kind balletschool. Toen in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak zette ze deze richting echter stop op aanraden van haar ouders, gezien de Duitsers haar verplichtten lid te worden van de Kultuurkamer, een nazi-organisatie. Heuts studeerde hierna tandheelkunde, maar na de bevrijding maakte ze de overstap naar de wereld van de showbizz. Zo stepdanste ze voor de Amerikaanse soldaten en viel zo in de smaak dat ze na een optreden mocht dineren met de Amerikaanse generaals George Patton en Dwight Eisenhower.

Begin jaren ’50 verhuisde Heuts naar België, waar ze trouwde en drie kinderen kreeg. Ze had wat succes als lid van het zangduo De Olympiazusjes en zong onder meer duetten met Peter Van Os. Toen Jo Leemans eens lange tijd onbeschikbaar was als zangeres voor het orkest van Francis Bay verving Heuts haar. Ze zette haar succesrijke carrière echter stop om meer tijd vrij te maken voor één van haar kinderen die aan polio leed.

Zwarte Lola[bewerken]

Deze ziekte zou later ook haar terugkeer naar de showbusiness betekenen. Omdat ze geld nodig had om haar kind een goede medische verzorging te geven ging ze met producer Johnny Hoes in zee om haar carrière opnieuw te lanceren. Hoes promootte haar in 1967 als een seksbom onder het pseudoniem “Zwarte Lola (uit de stripteasebar)”. Er volgden een hele reeks singles en albums die haar erotische imago probeerden te promoten, waaronder “Zwarte Lola”, “Dat ene slippertje” en “Wie me betaalt mag me bekijken”. Zo groeide "Zwarte Lola" uit tot een fenomeen dat veel luisteraars tot de verbeelding sprak. Haar albumverkoop steeg enorm en Eddy Wally zong zelfs een duet met haar. Heuts werd mascotte van de piloten van Kleine Brogel en zette zich in voor de Boemerangactie ten voordele van patiënten met MS. Heuts was zelf niet tevreden met haar seksistische typecasting en zette in 1987 haar zangcarrière stop.

Heuts was ook actief als dichter. Johan Anthierens was vol lof over haar gedicht “Herinneringen”.

In populaire cultuur[bewerken]

  • Eddy Wally zong ooit het lied, "Ik ben stapeldol op Zwarte Lola".
  • Tony Corsari had dan weer een hitje met "Ik ben verliefd op Zwarte Lola"
  • In 2006 werd in Oost-Vlieland een zwart zeehondje gered en door haar verzorgers “Zwarte Lola” genoemd.

Bronnen[bewerken]