Annunciatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deel van de serie over
Maria
Mariabeeld
moeder van
Jezus
Annunciatie (El Greco ca 1575)
Koorkapschild met annunciatie, 1470 - 1479, Museum Catharijneconvent

Annunciatie (annuntiatie), Verkondiging, Maria-Boodschap of Aankondiging van de Heer (Annuntiatio Domini in het Latijn) is het hoogfeest ter gedachtenis van de aankondiging (annunciatie) van de geboorte van Jezus aan Maria. In de Orthodoxe Kerk en Rooms-katholieke Kerk valt deze feestdag op 25 maart, dus negen maanden voor Kerstmis.

In de christelijke iconografie verwijst het woord naar de voorstelling van de aartsengel Gabriël die volgens Luc. 1:26-35 Maria in haar huis te Nazareth een bezoek brengt en haar meldt dat God haar uitverkoren heeft om de moeder van zijn Zoon te worden.

Er bestaan talloze schilderijen van dit tafereel. Het thema was reeds in de oud-Christelijke kunst (catacomben) geliefd. De tekst werd aanvankelijk gevonden in de z.g. apocriefe evangeliën, in de latere middeleeuwen gebruikte men deze niet meer, doch die van Lucas. Het fresco van Fra Angelico in het Museo di San Marco in Florence is wellicht een van de bekendste versies.

De Germanen hadden een feest: de voorjaarsevening. Rond 21 maart werd met een gewijde ploeg de eerste voor in een akker getrokken, waarna met een godenbeeld en offerdieren een ommegang om het veld werd gemaakt. Het geheel ging gepaard met een feest. Dit feest is gekerstend als Mariaverkondiging; in de volksmond "Ploegmaria"

Als het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer valt tussen Palmzondag en Beloken Pasen, wordt het verplaatst naar de 2de maandag of dinsdag na Pasen. Valt 25 maart op een zondag in de Veertigdagentijd, wordt het verplaatst naar 26 maart.

Externe links[bewerken]