Annunciatie van Simone Martini en Lippo Memmi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simone Martini and Lippo Memmi - The Annunciation and Two Saints - WGA15010.jpg

De Annunciatie van Simone Martini en Lippo Memmi is een laatmiddeleeuws religieus schilderij van de hand van de Siënese meesters Simone Martini en Lippo Memmi. Het schilderij is in een gotisch gevormde quasi architectonische serie van drie panelen geschilderd. Het is een drieluik, niet in te klappen. Behalve de maagd en de engel van de verkondiging zijn de gebruikelijke twee patroonheiligen aan weerszijden afgebeeld. Boven in de lijst zijn nog vier heiligen te zien in kleine tondi. Er zijn geen stichters afgebeeld. Boven de maagd is een wolk van serafijnen geschilderd.

Het thema is traditioneel. Ook deze annunciatie is een afbeelding van de aartsengel Gabriël die volgens Luc. 1:26-35 Maria in haar huis te Nazareth een bezoek brengt en haar meldt dat God haar uitverkoren heeft om de moeder van zijn zoon te worden.

De achtergrond van de afbeelding is net als het architectonische kader helemaal verguld.

Simone Martini stierf in dienst van het pauselijk hof in 1344 in Avignon. Na zijn dood zou, volgens de biografie in Giorgio Vasari Levens, zijn zwager Lippo Memmi een gedeelte van zijn werken, waaronder volgens de huidige kunsthistorische opvattingen, dan ook de Annunciatie, hebben voltooid.

Het schilderij hangt in de Galleria degli Uffizi in Florence en kan daar worden bezichtigd.

Het schilderij in de literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Couperus merkt in zijn Reis-impressies op dat dit schilderij dat in de "Oostelijke galerij der Uffizië hangt" daar schittert "als éen straal van goud".