Annunzio Paolo Mantovani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Annunzio Paolo Mantovani (1970)

Annunzio Paolo Mantovani, beter bekend als kortweg Mantovani (Venetië (Italië), 15 november 1905Royal Tunbridge Wells, 29 maart 1980), was een dirigent van muziek in het easy-listeninggenre.

Mantovani's vader was eerste violist van het La Scala orkest in Milaan onder Arturo Toscanini en later concertmeester van het orkest Covent Garden in Londen waarheen zijn familie in 1912 verhuisde. Hij studeerde er aan het Trinity College. Na zijn afstuderen formeerde hij zijn eigen orkest, dat in en rondom Birmingham speelde. Tegen het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was zijn orkest één van de populairste in Engeland, met optredens op de BBC-radio en in de concertzaal.

Hij was tevens muzikaal leider van een groot aantal musicals en andere stukken, van onder anderen Noël Coward. Na de oorlog legde hij zich steeds meer toe op het opnemen van grammofoonplaten en gaf het optreden uiteindelijk helemaal op. Hij werkte samen met arrangeur Ronnie Binge, de bedenker van het handelsmerk van Mantovani's orkest, de 'cascading string sound', bekend van hits als "Charmaine" en zijn (in Nederland vooral door Jan van Veens Candlelight bekende) versie van "Greensleeves".

Van 1961 tot 1971 was David McCallum sr. de leider van Annunzio Mantovani's orkest.

Mantovani nam meer dan 50 platen op voor het Decca-label (in de VS 'London'), waarvan vele grote hits werden.