Anolis garmani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anolis garmani
Jamaika-anolis-22.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Dactyloidae (Anolissen)
Geslacht:Anolis
Soort
Anolis garmani
Stejneger, 1899
Afbeeldingen Anolis garmani op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anolis garmani op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Anolis garmani is een hagedis uit de familie anolissen (Dactyloidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1899 gepubliceerd door Leonhard Hess Stejneger.[2] Deze soort is enige tijd in het geslacht Norops geplaatst geweest.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Het mannetje wordt maximaal 38 centimeter lang, vrouwtjes blijven kleiner en worden maximaal 25 centimeter lang.[3] Ongeveer twee derde van de totale lichaamslengte bestaat uit de lange staart. De kleur is minder bont dan bij sommige soorten anolissen; meestal is de hagedis grasgroen en alleen in rust of bij stress wordt hij bruin. Mannetjes hebben een forser lichaam en een grovere, zaagachtige stekeltjeskam van achter de nek tot halverwege de staart. De keelzak van de mannetjes is geel en in het midden oranje en is relatief groot.[4] De keelzak van de vrouwtjes heeft geen felle kleuren en is donkerder.

Voedsel[bewerken]

Op het menu staan kleine ongewervelden, kleine zoogdieren en soms plantendelen als vruchten, bloemen en bessen. In tegenstelling tot veel andere grote anolissen eet deze soort geen kleine hagedissen en ook geen eigen jongen, wat Anolis garmani populair maakt als huisdier in een terrarium.

Voorkomen en habitat[bewerken]

De soort komt voor op Jamaica, maar is elders ontsnapt of uitgezet, en komt ook voor in het zuidoostelijke deel van de Verenigde Staten. Anolis garmani leeft met name op de stammen van bomen, en hoger dan twee meter komt deze soort niet vaak, alleen als er gevaar dreigt klimt hij soms snel in een hoge boom. Tijdens de regentijd en winter verschuilt de anolis zich weken of zelfs maandenlang; hij komt alleen tevoorschijn bij zonnig weer.

Bronvermelding[bewerken]