Anorthoklaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anorthoklaas
Anorthoklaas
Mineraal
Chemische formule (Na,K)AlSi3O8
Kleur Kleurloos, groenig, grijsgeel, wit of roze
Streepkleur Wit
Hardheid 6
Gemiddelde dichtheid 2,58 kg/dm3
Glans Glasglans
Opaciteit Doorzichtig tot doorschijnend
Splijting [001] Perfect, [010] Goed
Kristaloptiek
Kristalstelsel Triklien
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal anorthoklaas is een natrium-kalium-aluminium-tectosilicaat met de chemische formule (Na,K)AlSi3O8. Het behoort tot de kaliveldspaten.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het doorzichtige tot doorschijnende kleurloze, witte, roze tot groenig gele anorthoklaas heeft een witte streepkleur, een glasglans en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001] en een goede volgens [010]. De gemiddelde dichtheid is 2,58 en de hardheid is 6, per definitie. Het kristalstelsel is triklien en de radioactiviteit van anorthoklaas is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 52,50.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het mineraal anorthoklaas is afgeleid van de Griekse woorden an ("niet"), orthos ("recht") en klasos, dat "breken" betekent.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Anorthoklaas, deel van de (albiet-orthoklaas) kaliveldspaat-reeks, is een zeer veel voorkomende veldspaat, in zowel intrusief als extrusief stollingsgesteente en in metamorf gesteente. Het wordt onder andere gevonden in op de eilanden Pantelleria en Ustica in Italië, in Larvik, Noorwegen, waar het in larvikiet aangetroffen wordt. Voorts wordt anorthoklaas gevonden in Wachtberg, Noordrijn-Westfalen, Duitsland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anorthoclase van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.