Anouk Grinberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anouk Grinberg
Anouk Grinberg in 2016
Anouk Grinberg in 2016
Algemene informatie
Geboren 20 maart 1963
Geboorteplaats Ukkel, Vlag van België België
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Anouk Grinberg (Ukkel, 20 maart 1963) is een Franse actrice, tevens kunstschilder en schrijfster. Ze speelde in meerdere langspeelfilms, televisiefilms en series en in tientallen theaterstukken.

Voor haar hoofdrol als Joëlle in Merci la vie van Bertrand Blier uit 1991 ontving ze in 1992 de Romy Schneiderprijs en werd ze voor het eerst genomineerd voor de César voor beste actrice. Een tweede nominatie voor de César volgde in 1994 voor haar rol als Victorine in Un, deux, trois, soleil, uit 1993. Ook voor haar hoofdrol als Marie Abarth in Mon homme uit 1996 van Blier kreeg ze dat jaar de Zilveren Beer voor beste actrice in Berlijn. Het jaar erna werd ze voor de derde keer genomineerd voor de César voor beste actrice. Ze zou de prijs evenwel ook dat jaar niet winnen.

Voor haar theaterrollen werd ze meerdere keren onderscheiden bij de ceremonie Nuit des Molières; in 1993, 2003, 2010 en 2014 ontving ze nominaties voor de Molière de la comédienne (beste vrouwelijke komische rol).

Anouk Grinberg is de dochter van de auteur en toneelschrijver Michel Vinaver. Jarenlang had ze een relatie met Bertrand Blier van wie ze ook een zoon kreeg. Sinds 2003 heeft ze een relatie met de wiskundige Michel Broué, met wie ze in 2016 huwde. Haar nicht Louise Grinberg is ook actrice.