Anri du Toit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yolandi Visser
Yo-landi Vi$$er.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Anri du Toit
Alias Yolandi Visser
Anica The Snuffling
Geboren Port Alfred[1]
Land Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Werk
Jaren actief 2001 -heden
Genre(s) rap, hiphop, rave, techno
Beroep zangeres/rapper
Act(s) MaxNormal.TV
The Constructus Corporation
Die Antwoord
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Anri du Toit (Port Alfred (Zuid-Afrika), 1984), beter bekend als Yolandi Visser,[2] is een Zuid-Afrikaans zangeres en rapper. Samen met Watkin Tudor Jones (artiestennaam Ninja) en DJ Hi-Tek vormt zij de rapgroep Die Antwoord. Ze maakte ook deel uit van de rapformaties MaxNormal.TV en The Constructus Corporation.

Biografie[bewerken]

Du Toit werd geboren in het Zuid-Afrikaanse Port Alfred.[2] Haar adoptievader was een dominee voor de Nederlands Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika. Op haar zestiende verliet ze haar ouderlijk huis en verhuisde naar Pretoria.[1] Na haar schooltijd verhuisde ze naar Kaapstad waar ze Watkin Tudor Jones ontmoette, waarmee ze na enkele kortstondige muzikale projecten uiteindelijk Die Antwoord formeerde.[1] Du Toit en Jones hebben geen relatie maar beschrijven elkaar als ultieme beste vrienden voor altijd[3]. Wel hebben de twee samen een dochter, Sixteen Jones.

Carrière[bewerken]

MaxNormal.tv[bewerken]

Van 2001 tot 2002 en in 2008 vormde Yolandi Visser samen met Watkin Tudor Jones de formatie MaxNormal.TV, een Zuid-Afrikaanse hiphopgroep. Voor deze band verscheen ze in een aantal muziekvideo's en projecten.

The Constructus Corporation[bewerken]

Van 2002 tot 2003 maakte ze (eveneens met Watkin Tudor Jones) deel uit van de Zuid-Afrikaanse rapformatie The Constructus Corporation. Met deze band bracht ze het conceptalbum The Ziggurat uit.

Die Antwoord[bewerken]

De internationale doorbraak kwam voor Yolandi Visser met Die Antwoord. Met deze experimentele, deels satirische, rap-, hip-hop- en rave-formatie (met verder nog Watkin Tudor Jones en DJ Hi-Tek) bracht ze in 2009 het album $O$ uit, dat gratis was te downloaden via de website van de band. In 2010 volgde het album 5 en in 2012 het album Ten$ion.

Chappie[bewerken]

In 2015 speelt ze samen met Ninja in de sciencefictionfilm "Chappie", waarin ook Hugh Jackman en Sigourney Weaver te zien zijn. In deze film wordt een politie-robot gestolen en opnieuw geprogrammeerd waardoor hij de eerste robot wordt die zelf kan nadenken en gevoelens heeft. Wanneer deze androïde, genaamd Chappie, gekidnapt wordt door Ninja en Yo-Landi, vormt hij al snel een bedreiging voor de politiestaat. Alle middelen worden ingezet om hem te vernietigen en te voorkomen dat er meerdere soortgelijke androïden worden geproduceerd.

Discografie[bewerken]

Max Normal[bewerken]

  • 2001: Songs From The Mall

The Constructus Corporation[bewerken]

  • 2003: The Ziggurat

MaxNormal.TV[bewerken]

  • 2007: Rap Made Easy
  • 2008: Good Morning South Africa

Die Antwoord[bewerken]

  • 2009: $O$
  • 2010: 5 (ep)
  • 2012: Ten$Ion
  • 2014: Donker Mag
  • 2016: Mount Ninji and da Nice Time Kid

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]