Antares (raket)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
de Antares A-ONE voor de lancering
Lancering van de Antares A-ONE op 21 april 2013

Antares is een draagraket ontwikkeld door het Amerikaanse commerciële ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation. De raket is in staat om een nuttige lading van ongeveer 5 ton in een baan rond de aarde te brengen. De NASA heeft met Orbital Sciences een contract afgesloten om onbemande bevoorradingsvluchten uit te voeren naar het internationaal ruimtestation ISS. Dit gebeurt met de Cygnus-module. De lanceringen gebeuren vanaf de Mid-Atlantic Regional Spaceport (MARS) op Wallops Island in de staat Virginia. Na de mislukte lancering bij de vijfde missie in oktober 2014 wordt het ontwerp aangepast met een nieuwe raketmotor voor de eerstetrap. Missies die hierdoor moesten worden uitgesteld worden in deze periode overgeboekt naar de Atlas V-draagraket van United Launch Alliance.

Beschrijving[bewerken]

Antares is een tweetrapsraket. De eerste trap gebruikt twee Aerojet-AJ26-62-motoren; dit zijn gemodificeerde Koeznetsov-NK-33-motoren die op vloeibare brandstof werken. Deze motoren waren oorspronkelijk bedoeld om de Russische maanraket N-1 aan te drijven. De tweede trap is een Castor 30-motor met vaste brandstof, gebouwd door ATK (het vroegere Thiokol). Voor de eerste vluchten met de Antares 110-versie is dat een Castor 30A. Later zullen de Castor 30B bij de versies Antares 120, 121 en 122, en de Castor 30XL bij de Antares 130, 131 en 132 gebruikt worden. Daarboven komt dan de nuttige lading in een omkapping van 9,9 m hoog met een grootste diameter van 3,9 m. De totale lengte van de raket is 40 m.

Optioneel kan de Antares met een derde trap uitgerust worden. Ofwel is dit de "Bi-Propellant Third Stage" (BTS), ontworpen door Orbital zelf, die een hypergool brandstofmengsel gebruikt van hydrazine en distikstoftetraoxide. Ofwel kan een Star 48BV-raketmotor gebruikt worden die op vaste brandstof werkt.

Versies[bewerken]

De verschillende configuraties van de Antares worden aangeduid met drie cijfers.

 • Het eerste cijfer geeft de versie van de eerste trap aan. Momenteel is er slechts één versie.
 • Het tweede cijfer geeft het type aan van de tweede trap:
  • 1 = Castor 30A
  • 2 = Castor 30B
  • 3 = Castor 30XL
 • Het derde cijfer geeft het type aan van de derde trap:
  • 0 = geen derde trap
  • 1 = BTS
  • 2 = Star 48BV

Lanceringen[bewerken]

Eerste lancering[bewerken]

De eerste lancering van de raket, Antares A-ONE, was een Antares 110 die op 21 april 2013 om 21:00 UTC vanop de Mid-Atlantic Regional Spaceport op Wallops Island met succes werd gelanceerd. De raket bracht de Cygnus Mass Simulator (CMS), een satelliet van 3.800 kg met testapparatuur aan boord, in een lage baan om de aarde. De CMS zette op zijn beurt vier kleine cubesats uit: drie daarvan van NASA's Ames Research Center waren PhoneSats, genaamd Alexander, Graham en Bell en waren bedoeld om het gebruik van commerciële mobiele telefonie te testen voor het controleren van een ruimtetuig. De vierde cubesat was Dove-1, een demonstratiesatelliet van de Californische maatschappij Cosmogia Inc. [1]

Tweede lancering[bewerken]

De tweede Antares 110 had de eerste onbemande Cygnus-vrachtmodule van Orbital Sciences aan boord. De raket werd op 18 september 2013 om 14:58 UTC gelanceerd vanop Wallops Island.

Vijfde lancering[bewerken]

Bij de vijfde lancering op 28 oktober 2014 is de raket kort na de lancering geëxplodeerd.

Externe links[bewerken]