Anthomyia procellaris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anthomyia procellaris
Anthomyia procellaris
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Diptera (Tweevleugeligen)
Onderorde:Brachycera (Vliegen)
Familie:Anthomyiidae (Bloemvliegen)
Geslacht:Anthomyia
Soort
Anthomyia procellaris
Rondani, 1866
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Anthomyia procellaris is een vliegensoort uit de familie van de bloemvliegen (Anthomyiidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1866 door Rondani.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Anthomyia procellaris kan een lengte bereiken van 5-7 mm. Deze kleine vliegjes vertonen fluweelachtig zwart op grijsachtige markeringen, met drie zwarte vlekken in het midden van de thorax. De ogen zijn kaal en de proboscis is robuust. De buik is voornamelijk grijsachtig.

Deze soort lijkt sterk op Anthomyia imbrida en Anthomyia pluvialis en is vrij moeilijk te identificeren. Bij Anthomyia procellaris is de zwarte markering net aan de basis van de vleugels echter niet verdeeld in twee afzonderlijke gebieden en eindigt in een rechte achtergrens. Bovendien zijn bij mannen de anterodorsale haren op het achterste scheenbeen minder dan 9.

Habitat en biologie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vliegen geven de voorkeur aan beboste habitats en heggen. Ze vliegen van lente tot herfst en houden van zonnebaden. Ze voeden zich met nectar, stuifmeel en uitwerpselen. Larven worden geassocieerd met vogelnesten en voeden zich met vogelpoep.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is aanwezig in Europa, het Oost-Palearctische rijk (China en Japan), het Nabije Oosten en het Nearctische rijk (Michigan ten zuiden van North Carolina).