Anthony Jackson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anthony Jackson
Anthony Jackson.jpg
Algemene informatie
Geboren 23 juni 1952
Land Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Jazz
Beroep bassist
Instrument(en) basgitaar
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Anthony Jackson (New York City, 23 juni 1952) is een Amerikaans bassist. Door hen, die zijn spel kennen, muzikanten zowel als niet-muzikanten, wordt hij beschouwd als een meester, die de technische en idiomatische grenzen van het instrument heeft verlegd. Hij is de drijvende kracht geweest achter de zessnarige basgitaar, nog vóórdat de vijfsnaar ingeburgerd was.

Anthony Jackson begon zijn muzikale loopbaan als tiener met piano om vervolgens gitaar te gaan spelen. Beïnvloed door James Jamerson ging hij basgitaar spelen.

Als 18-jarige speelde hij als sessiemuzikant met Billy Paul. Hij werd in 1973 bekend met For the Love of Money (onder andere een hit van The O'Jays). Hij heeft op talrijke albums als gast meegespeeld zoals voor Michel Camilo, Al Di Meola (Elegant Gypsy), Donald Fagen (The Nightfly), Roberta Flack (Feel like making love), Chaka Khan, Steely Dan (Gaucho), Paul Simon.

Hij speelde en werkte samen met vele belangrijke jazz-grootheden als Michel Petrucciani, Mike Stern, Chick Corea (Leprechaun), Pat Metheny, Till Brönner, Bireli Lagrene, Buddy Rich, Michal Urbaniak en vele anderen.