Anthony Kennedy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anthony Kennedy
Anthony Kennedy official SCOTUS portrait.jpg
Anthony McLeod Kennedy
Geboren 23 juli 1936 (Sacramento, Flag of California.svg Californië)
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Amerikaans
Huidige functie
Rechter bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten
Sinds 18 februari 1988
Voorganger Lewis Powell
Benoemd door Ronald Reagan
Functies
19751988
Rechter bij het Hof van Beroep voor het 9e circuit
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Anthony McLeod Kennedy (Sacramento (Californië), 23 juli 1936) is een Amerikaanse jurist, en één van de negen rechters van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Hij werd benoemd door president Ronald Reagan in 1988.

Loopbaan en benoeming[bewerken]

Kennedy werd geboren in Sacramento, Californië. Tussen 1954 en 1961 behaalde hij diploma's in politieke wetenschappen, economie en rechten aan respectievelijk de Stanford-universiteit, de London School of Economics en Harvard University. Tot 1965 werkte hij als advocaat in Californië, voordat hij hoogleraar rechten was verbonden aan de University of the Pacific. In de jaren die volgden bekleedde hij verschillende adviseursfuncties bij overheidsinstanties.

President Gerald Ford benoemde Kennedy in 1975 tot rechter van het Hof van Beroep voor het 9e circuit in San Francisco. Lewis Powell, één van de toenmalige rechters van het Federale Hooggerechtshof trad in 1987 af; als zijn opvolger nomineerde Ronald Reagan Robert Bork, maar de overwegend Democratische Senaat achtte hem te conservatief en wees hem af. Reagans volgende kandidaat, Douglas Ginsburg, trok zich vrijwillig terug na berichten over zijn gebruik van marihuana. Kennedy's nominatie werd echter zonder tegenstemmen goedgekeurd door de senaat, en in 1988 werd hij beëdigd als rechter in Washington D.C..

Opvattingen[bewerken]

Kennedy is een gematigd conservatief, die vroeger samen met Sandra Day O'Connor vaak de beslissende stem bezat. Sinds O'Connor niet meer deel uitmaakt van het hof (2006), is Kennedy vaak de beslissende stem.

In eerste instantie was Kennedy een fel tegenstander van Roe v. Wade (1973), de zaak die wetten tegen abortus nietig verklaarde. Samen met Antonin Scalia riep Kennedy in 1989 (Webster v. Reproductive Health Services of Missouri) het hof op om Roe v. Wade terug te nemen. Drie jaar later was hij echter van mening veranderd en schreef hij in de zaak Planned Parenthood v. Casey (1992) samen met O'Connor en David Souter de mening van de pluraliteit van het hof. Hiermee bleef abortus een grondwettelijk recht, tot grote spijt van religieuze conservatieven. Na 1992 heeft Kennedy conservatieven veel vaker teleurgesteld, tot op het punt dat evangelist James Dobson hem "de gevaarlijkste man in Amerika" heeft genoemd.

Op het vlak van homorechten is Kennedy eerder progressief. Hij schreef de uitspraak in de drie belangrijkste rechtszaken hierover, namelijk Romer v. Evans (1996), Lawrence v. Texas (2003) en United States v. Windsor (2013).

Gerelateerd onderwerp[bewerken]

Externe link[bewerken]