Antiparos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Antiparos
Αντίπαρος
Eiland van Griekenland
Locatie
Land Griekenland
Eilandengroep Cycladen
Locatie Egeïsche Zee
Coördinaten 37°0'NB, 25°3'OL
Algemeen
Oppervlakte 35 km²
Inwoners 1190 (census 2011)[1]
Hoofdplaats Kastro
De grot van Antiparos

Antiparos[2] (Grieks: Αντιπαρος, Antíparos) is een klein Grieks eiland en gemeente (dimos) dat ongeveer vijf minuten varen verwijderd ligt van het tegeneiland Paros. Beide eilanden behoren tot de archipel de Cycladen. Antiparos is gelegen in de Egeïsche Zee in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Zuid-Egeïsche Eilanden. Het eiland heeft een oppervlakte van 35 km² en een inwoneraantal van ca. 1200.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De kustlijn is ongeveer 57 kilometer lang. Het toerisme is een belangrijke activiteit, maar de toevloed aan toeristen is nog leefbaar. De verbinding met Paros wordt onderhouden met een autoveer vanuit Pounda.

Antiparos is vooral bekend vanwege de grot van Agios Ioannis die zo'n honderd meter diep de hoogste berg van het eiland in loopt. Antiparos heeft slechts één dorp. Dit heet Kastro maar wordt vaak Antiparos genoemd - nabij het marktplein is ligt een authentieke kastro: een burcht uit 1440 van Venetiaanse oorsprong die bestaat uit een in een rechthoekige vorm tegen elkaar aan gebouwde reeks bijna gelijkaardige huisjes met een of twee verdiepingen die alle naar het centrum van de rechthoek gericht zijn. De etagewoningen zijn enkel via buitentrappen bereikbaar. Het complex heeft slechts anderhalve ingang en was gemakkelijk verdedigbaar. Op het binnenplein staat een soort bolwerk dat helemaal niet op een kasteel of burcht lijkt en waartegen een jonger Grieks-orthodox kerkje leunt.

Verder heeft dit dorp een klein cultuurhistorisch museum.

Dorpen[bewerken | brontekst bewerken]

In de nabijheid van de grot Agios Ioannis, op de zuidelijke vlakten van het eiland, ontwikkelt zich - in het verlengde van een groeiend aantal vakantieverblijven - langzamerhand een tweede dorp.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn diverse winkeltjes en taverna's op dit eiland en ten minste één camping. Er is een officieus naaktstrand. Naast de bovengenoemde grot en burcht is er op Antiparos weinig te bezichtigen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste bewoners van Antiparos waren mogelijk Minoïers of anders de Phoeniciers. Er zijn archeologische vondsten gedaan die beide theorieën ondersteunen. Sindsdien is het eiland tot aan de Byzantijnse periode onbewoond gebleven.

In 1207 werd Antiparos onderdeel van het Hertogdom Naxos. Dit leidde ertoe dat het eiland een klein aantal permanente bewoners kreeg. Later werd het echter een uitvalsbasis voor piraten.

In de 15e eeuw kwam het eiland in het bezit van de Republiek Venetië. De Venetianen bouwden het fort en het bijbehorende dorp.

In 1794 werd het eiland grondig geplunderd door Griekse piraten. Zij namen ook de dochter van de Venetiaanse gouverneur mee.

Zie de categorie Antiparos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.