Antipodenalbatros

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antipodenalbatros
IUCN-status: Bedreigd[1] (2017)
De antipodenalbatros (Diomedea antipodensis gibsoni) van de Aucklandeilanden
De antipodenalbatros (Diomedea antipodensis gibsoni) van de Aucklandeilanden
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie:Diomedeidae (Albatrossen)
Geslacht:Diomedea
Soort
Diomedea antipodensis
Robertson & Warham, 1992
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Antipodenalbatros op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De antipodenalbatros (Diomedea antipodensis) is een vogel uit de familie van de albatrossen (Diomedeidae). De vogel werd tot in de jaren 1990 beschouwd als een ondersoort van de grote albatros. Het is een endemische zeevogelsoort uit Nieuw-Zeeland.

Herkenning[bewerken | brontekst bewerken]

De antipodenalbatros is groot met een lengte van 110 cm en een spanwijdte van meer dan 3 meter. De vogel is overwegend bruin en wit. Volwassen vrouwtjes zijn bruin van boven, met slierten wit in het verenkleed. De vogel is verder wit in het "gezicht", op de keel, borst en buik. De onderstaartdekveren zijn bruin. De vleugel is van onderen wit met een donkere punt. Volwassen mannetjes zijn witter gekleurd, maar niet zo wit als de grote albatros.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het broedgebied bevindt zich op de Nieuw-Zeelandse sub-antarctische eilanden. Daar zijn twee ondersoorten:

Op de Antipodeneilanden broedden rond 2008 ongeveer 4600 paar, op de Aucklandeilanden 3300, op Campbelleiland ongeveer 10 en sinds 2004 1 paar op de Chathameilanden.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Uit onderzoek gepubliceerd in 2016 bleek dat de achteruitgang van de broedpopulaties in hoger tempo plaatsvindt dan eerder verwacht. Broedende vogels hebben last van varkens en wilde katten die (nog) voorkomen op sommige eilanden waarop ze broeden. Eerder bleek uit onderzoek (tussen 1987 en 2003) dat deze soort albatros sterk vertegenwoordigd was onder de slachtoffers van de langelijnvisserij.[2] Deze visserij vormt een ernstige bedreiging voor deze zeevogel. Om deze redenen staat de antipodenalbatros sinds 2017 als bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]