Antoine Dansaertstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Straatbeeld

De Antoine Dansaertstraat (Frans: Rue Antoine Dansaert) ligt in het centrum van Brussel en verbindt de Beurs met de Vlaamsepoort. De Dansaertstraat is een winkelstraat met Belgische luxueuze merken zoals STIJL, Arte Antwerp, Essentiel Antwerp.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De straat is vernoemd naar Antoine Dansaert, een Belgisch volksvertegenwoordiger (1870-1884) en Brussels gemeenteraadslid.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het begin van de jaren 80 had deze wijk, de Dansaertwijk, eerder een slechte naam. Hierdoor ging de economie slecht en moesten veel winkels hun deuren sluiten.

Vanaf het midden van dit decennium werd de straat opgewaardeerd, onder meer door de opening van de kledingwinkel STIJL. Ook andere handelaars grepen hun kans om deze goedkope, leegstaande panden in te palmen. De Antoine Dansaertstraat heeft als één van de eerste straten in Brussel gentrificatie meegemaakt. De hele wijk is omgetoverd tot een moderne, hippe buurt. De mensen die hier eerst woonden zijn weggegaan in de jaren 90 door de huurverhoging.

Dansaertvlamingen[bewerken | brontekst bewerken]

De straat is het centrum van de Dansaertwijk. De straat, en bij uitbreiding de wijk, staan bekend als de spot voor de Vlaamse Brusselaars, ze worden ook wel “Dansaertvlamingen” genoemd.


Zie de categorie Rue Antoine Dansaert/Antoine Dansaertstraat, Brussels van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.